Synthesis and characterization of alkaline earth and rare earth bonophosthate compounds
Toprak alkali ve nadir toprak alkali metal borfosfat bileşiklerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 82452
  2. Yazar: ABDÜLHADİ BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYAYLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borfosfat bileşikleri, toprak alkali ve nadir toprak alkali metal borfosfat bileşikleri, apatit yapısı, İR ve X-ışınlan toz difraksiyonu, hidrotermal metod, mikro dalga metodu, Borophosphate compounds, alkaline earth and rare earth metal borophosphate compounds, apatite structure, IR and X-ray powder diffraction, hydrothermal and micro-wave method. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
oz TOPRAK ALKALI VE NADİR TOPRAK ALKALI METAL BORFOSFAT BİLEŞİKLERİNİN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU BAYKAL, Abdulhadi Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Meral KIZIL YALLI Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Rudiger KNIEP Mayıs 1999,231 sayfa Toprak alkali ve nadir toprak alkali metal bor fosfat bileşiklerinin sentezi için bu çalışmada katı hal, hidrotermal, mikro dalga ve çökelme yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen ürünler İR, EDX, DTA, ve SEM metodlan ile incelenmiştir. Çeşitli bor bileşiklerinin, fosfatlayıcı bileşiklerle olan katı hal reaksiyonları 500 - 1300°C sıcaklık aralığında çalışılmıştır. Çeşitli yöntemler kullanılarak; MBP05 (M=Ca, Sr, Ba); M3[BP07] (M=Mg, Sr, Ba); M3[BP30i2İ (M=Sr, Ba) borfosfat bileşikleri basan ile sentezlenmiş ve literatürde verilen birim hücre boyutlarında indekslenmiştir. Bu bileşikler arasında Sr3[BP30i2], ilk kez bu çalışmada sentezlenmiş, bu bileşiğin oıtorombik kristal yapıda olan Ba3[BP30i2] ile aynı yapıda olduğu anlaşılmıştır ve bu bileşik verilen birim hücre boyutlarıyla indekslenmiştir; a=22.25(4), b=14.32(2) and c=7. 1 1(1) Â. Kalsiyumla yapılan deneyler sonucunda Ca3[BPO?] bileşiği yerine, (Sr9.402Nao.29(P04)6Bo.99602) tipinde apatit yapısını andıran, bor ihtiva eden ve Ca9.64(P5.73Bo.22024)(B02)o.73 formülü ile gösterilen, bir bileşik başarı ile sentezlenmiştir.Hidrotermal metodla yapılan deneylerde değişik M:B:P oranlan (M=Ca, Mg, Sr ve Ba) denenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda sadece SrBP05 bileşiği tek kristal olarak sentezlenmiştir. Yapılan diğer hidrotermal deneyler sonucunda iki tane yeni borfosfat bileşiği sentezlenmiştir. Bunlardan birincisi NH4Mg(H20)2[BP208].H20 dur ve yapılan çalışmalar sonucunda bu bileşiğin, NaMg(H20)2[BP208].H20 borfosfat bileşiği ile aynı yapıda olduğu anlaşılmıştır, ikincisi ise Mg3[B2P20n] muhtemel formülü ile verilen bor bileşiğidir. Bu kompleks anyon B2P20nâ“, yapısal olarak SLjOn6”anyonunun yapısını andırmaktadır ki; bu anyon ikili zincir yapısında olup, 4 silisyum atomu, 2B ve 2P atomu ile alternatif olarak yer değiştirmiştir. Farklı oranlar kullanılarak, Ca:B:P sisteminde yapılan diğer hidrotermal deneyleri sonucunda bor ihtiva eden herhangi bir borfosfat bileşiği elde edilememiş, bunun yerine CaClH2P04.H20, CaHP04 ve Ca(P03)OH.2H20, gibi bazı kalsiyum bileşikleri, hidrotermal olarak ilk kez bu çalışmada sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin hepsi İR spektroskopisi ile incelenmiş ve BO3, BO4 ve PO4 gibi fonksiyonel grupların tespitleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHRACTEREATION OF ALKALINE EARTH AND RARE EARTH BOROPHOSPHATE COMPOUNDS Baykal, Abdülhadi Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Meral Kızılyallı Co-supervisor: Prof Dr.Rudiger Kniep May 1999, 231 pages The solid state, hydrothermal, micro-wave assisted and precipitation methods were used in the synthesis of alkaline earth and rare earth borophosphate compounds. The products were investigated by XRD, IR, EDX, DTA and SEM methods. The solid state reactions of several boron compounds with a phosphating agent has been studied in the range 500 - 1300°C. Using several new methods MBP05 (M=Ca, Sr, Ba); M3[BP07] (M=Mg, Sr, Ba); M3[BP30i2] (M=Sr, Ba) type of compounds are successfully prepared and indexed depending on the unit cell parameters given in the literature. Among those Sr3[BP30i2] was synthesized from the first time in this work and found to be isostructural with BaafBPsOn] which crystallizes in the orthorhombic system. The unit cell parameters were found to be a=22.25(4), b=14.32(2) and c=7. 1 1(1) Â. In Ca system instead of Ca3[BP07], a boron containing apatite with the formula Ca9.64(P5.73Bo.22024)(B02)o.73 and resembling deviant apatite m(Sr9.402Nao.29(P04)öBo.99602) was prepared. The indexing data was reported the first time in this thesis. Several M:B:P ratios were tried for hydrothermal systems. The only compound that could be obtained as single crystals was SrBPOs- In other hydrothermal reactions two new materials were discovered. The first one was NH|\lg(H20)2[BP20j].H20 which is isostructural with the reported NaMg(H20)2[BP208]Jİ20. The other one with the probable formula of Mg3[B2P20n] where the predicted B2P2O116“ complex anion structure resembles the Sİ4O116”analog with a double chain structure where four silicon is replaced by 2B and 2P alternatively. The hydrothermal reactions performed by using different Ca:B:P ratios did not produce any boron, compound instead some calcium compounds such as CaClH2P04Ji20, CaHP04 and Ca(P03)OH.2H20 were obtained hydrothermally the first time in this work. All the compounds prepared have been investigated by IR spectroscopy and the assignment of the functional B03, BO4 and PO4 groups were done.