The impact of morphology on neighbourhood phenomenon: A comparative analysis of a traditional neighborhood and a gated community
Morfolojinin mahalle olgusu üzerindeki etkisi: Geleneksel mahalle ve kapalı konut sitesinin karşılaştırmalı bir analizi
  1. Tez No: 824541
  2. Yazar: SEHER BEYZA KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KALFAOĞLU HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalle, Güvenlikli site, Güvenlik, Bağlanma hissi, Yürünebilirlik, Neighborhood, Gated community, Safety, Sense of belonging, Walkability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnsan algıladıklarına göre şehir mekanında kendine yer bulmaya çalışan bir varlıktır, nerede yaşarlarsa yaşasınlar çevreleriyle etkileşime girerek ilişkiler kurarlar. Bu ilişkiler mahallenin fiziksel sınırları içerisinde“komşuluk”bağlarıyla tanımlanır ve zamanla“mahallelilik bilinci”oluşur. Ancak günümüzde çoğu yerleşim yerinde bu ilişkilerin/bağların çözülmeye başladığı görülmektedir. Bu çözünme incelendiğinde, mahalle morfolojisinin fiziksel dokusu ile paralel olarak ilerlediği göze çarpmaktadır. Bu da akla, mahalleyi mahalle yapan unsurlar nedir, sorusunu getirmektedir. Geçmişten bugüne, kent mekanında değişimler olmuş ve bu değişimler kentsel morfoloji çalışmalarıyla da incelenmiştir. Günümüz değerlendirildiğinde ise, geleneksel dokusunu sürdürmeye çalışan mahalleler olduğu kadar, güvenlikli siteler olarak tanımlanabilecek konut modeli ile parçalanmış mahallelerin de olduğunu söylemek mümkündür. Diğerlerini dışarıda bırakmak üzerine kurulmuş bir yaklaşım ile oluşturulan bu siteler, şehir içerisinde oluşturdukları adacıklarla, şehir morfolojisini olumsuz etkilemekte ve insanların kendi elleriyle neden olduğu bir afet haline gelmektedir. Aynı zamanda mahallelilik“ ve ”komşuluk" ilişkilerini yeniden sorgulamamıza neden olmaktadır. Bu çalışmada, mahallenin oluşması için kritik unsurlar olarak güvenlik, aidiyet ve yürünebilirlik özelliklerinin belirlenmesinden sonra oluşturulan analitik çerçeve ile, güvenlikli site modeli ve geleneksel mahalle arasındaki morfolojik ve sosyal bağıntılar karşılaştırılmıştır. Geleneksel mahalleye örneklem olarak Afyon-Bucak Mahallesi; güvenlikli site modeline örneklem olarak ise Ankara-Serhat Mahallesi seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human is an entity attempting to find a place for himself in the city space based on what is perceived. No matter where people live, they build relationships by interacting with their environment. These relationships are defined by neighborhood bonds inside the physical boundaries of the area, and neighborhood consciousness evolves through time. However today it is apparent that these relationships have been broken in most settlements. When the disintegration have been analyzed, it is noticeable that it advances in parallel with the change in the physical texture of the neighborhood morphology. This raises the question,“What are the components that make a neighborhood a neighborhood?”From past to present, there have been changes in the urban space which also been examined with urban morphology studies. Today, it is feasible to state that there are communities that attempt to preserve their original texture, as well as neighborhoods that may be characterized as gated settlements which were designed with the intention of excluding others. These have a detrimental impact on the morphology of the city with the islands they produce and causes a man-made disaster in the city which damages social relations by human hand. At the same time, it causes a question of the phenomenon of“neighborhood”and“neighborliness”. The physical and social differences between the gated community model and the traditional neighborhood have been examined in this study with the analytical framework developed after determining the major criterias which have been defined as safety, sense of belonging and walkability for neighborhood formation and the distinctions between two models have been revealed. Afyon-Bucak Neighborhood has been chosen as a case study for a traditional neighborhood, whereas Ankara-Serhat Neighborhood has been chosen as an example of a contemporary gated community.