Pamukkale bölgesi kili ile astar araştırmaları ve uygulamaları
- Tez No: 824543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMDUHA CANDAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik Astar, Kil, İlkel Fırın, Pamukkale, Denizli, Ceramic Slip, Clay, Primitive Kiln, Pamukkale, Denizli
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Pamukkale Bölgesi Kili ile Astar Araştırmaları ve Uygulamaları başlıklı tez iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde astarın tanımı, tarihçesi ve gelişimi, çeşitleri, hazırlanması, kullanım amacına değinilmiştir ve dekor teknikleri genel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Denizli Pamukkale bölgesinden beş farklı arazilerinden kil numuneleri alınmıştır. Alınan kil örneklerinin analizleri ve testleri yapılmıştır. Sonuçlara göre killer değerlendirilip kırmızı ve beyaz (vakum) çamurdan hazırlanan 10x10 cm plakalara şerit şeklinde bir kat, iki kat ve üç kat olacak şekilde uygulanmıştır. Killerin yüzeye tutunması amacı ile Ball clay (Rus kili) eklenerek denemeler yapılmıştır. Daha sonra killere soda, calgon, üzüm sirkesi eklenerek 100 mesh elekten elenerek hazır hale getirilip denemeler yapılmıştır. Ergiticilerin amacı; düşük pişirim derecesinde gelişen astar elde etmektir. Hammaddeler ile üç farklı reçete oluşturularak killerin uygunluğu araştırılmıştır. Deneme plakaları elektrikli fırında kırmızı çamur 950°C de beyaz çamur ise 1050°C de pişirilmiştir. Şeffaf ve şeffaf mat sırlı pişirimi 1034°C de pişirilip denemeler gözlemlenmiştir. Uygulanan sırların pişirim derecesi, fırın rejimine uygun olduğu için 1034°C de pişirilmiştir. Son bölümde ise analizler doğrultusunda Yeniköy kilinin plastiklik değerleri, kullanıma uygun olması ve kil yatağında bol olmasından dolayı Yeniköy kili ile büyük bir fırın inşa edilmiştir. Arkasına da küçük alternatif pişirimler için seramik fırını yapılmıştır. İki fırında aktif olarak kullanılmaktadır. Uygulamaların fotoğraflarına yer verilmiştir. Bu çalışmada isteyenlere yardımcı olabilecek kaynak sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled Pamukkale Region Clay and Lining Researches and Applications consists of two main chapters. In the first part, the definition, history and development of the lining, its types, preparation, purpose of use and decor techniques are discussed in general. In the second part, clay samples were taken from five different fields in Denizli Pamukkale region. The clay samples were analyzed and tested. According to the results, the clays were evaluated and applied to 10x10 cm plates prepared from red and white (vacuum) mud as one layer, two layers and three layers in the form of strips. Ball clay (Russian clay) was added in order for the clays to adhere to the surface. Then soda, calgon, grape vinegar were added to the clays and sieved through a 100 mesh sieve to make them ready for use. The purpose of the melters is to obtain lining that develops at low firing temperatures. Three different recipes were created with the raw materials and the suitability of the clays was investigated. Test plates were fired in an electric kiln at 950°C for red clay and 1050°C for white clay. The firing of transparent and transparent matte glazes were fired at 1034°C and the trials were observed. The firing temperature of the applied glazes was fired at 1034°C as it was suitable for the kiln regime. In the last section, a large kiln was built with Yeniköy clay due to the plasticity values of Yeniköy clay in line with the analyzes, its suitability for use and its abundance in the clay bed. A ceramic kiln was built behind it for small alternative firing. Both kilns are actively used. Photographs of the applications are included. In this study, it is aimed to provide a resource that can help those who want.