Örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefetin örgütsel bağlılığa etkisi: Spor örgütleri araştırması
The effect of organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition on organizational commitment: Sports organizations research
- Tez No: 824546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ALPARSLAN ÖZÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Örgütleri, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Adalet, Örgütsel Muhalefet, Sports Organizations, Organizational Commitment, Organizational Cynicism, Organizational Justice, Organizational Opposition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı; spor sektöründe görev alan beyaz yakalı çalışanların örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefet düzeylerinin örgütsel bağlılığa etkisinin belirlenmesinin araştırılmasından ibarettir. Örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefet ölçeklerinin kullanım izinleri e-posta aracılığıyla yazarlardan istenmiştir. Tezin birinci bölümünde örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefete ilişkin bilgiler literatür taramasında yer verilmiştir. İkinci bölümde elde edilen analiz sonuçları ve bulgular yer almaktadır. Araştırma web tabanlı anket yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup 10.06.2022 – 02.01.2023 tarihleri arasında 224 adet geçerli anket formu elde edilmiştir. Spor sektöründe görev alan beyaz yakalı çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin örgütsel sinizm, örgütsel adalet ve örgütsel muhalefet değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği ve aralarındaki ilişkiler ile örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin örgütsel adalet algısı ile modere edilip edilmediği analiz edilip yorumlanmıştır. Analizlerde değişkenlerin normal dağılımda olup olmadığının incelenmesi için hiyerarşik regresyon testi uygulanmıştır. Test neticesinde tüm değişkenlerin normal dağılıma uyduğu gözlemlenmiştir. Varsayımlar sağlandıktan sonra ise hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Örgütsel sinizm ve örgütsel adaletin örgütsel bağlılık üzerinde yordayıcı etkisi analizi ile elde edilen sonuçlar doğrultusunda, örgütsel sinizm düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında negatif doğrusal anlamlı ilişki bulunduğu görülmüştür. Katılımcıların örgütsel adalet düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif doğrusal anlamlı ilişki bulunduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların örgütsel muhalefet ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamsız bir ilişki olduğu da tespit edilmiştir. Örgütsel sinizm ve örgütsel adalet düzeyleri arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel sinizm ve örgütsel adaletin birlikte örgütsel bağlılığı anlamlı şekilde yordadığı da ortaya çıkmıştır. Örgütsel sinizm ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde örgütsel adaletin moderatör etkisi analizi ile elde edilen sonuçlarda ise örgütsel sinizm ve örgütsel adalet modele anlamlı katkı sağlarken ortak etkileşim etkisinin anlamlı bir katkı sağlamadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to investigate the effects of organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition levels of white-collar employees working in the sports sector on organizational commitment. Permission to use organizational commitment, organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition scales were requested from the authors via e-mail. In the first part of the thesis, information and literature review about organizational commitment, organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition are given. In the second part, the results of the analysis and findings are included. The research was carried out by web-based questionnaire method and 224 valid questionnaires were obtained between 10.06.2022 and 02.01.2023. It has been analyzed and interpreted whether the organizational commitment levels of white-collar employees working in the sports sector differ according to the variables of organizational cynicism, organizational justice and organizational opposition, and whether the relationship between them and the relationship between organizational cynicism and organizational commitment is moderated by the perception of organizational justice. A hierarchical regression test was used to examine whether the variables were normally distributed in the analyses. As a result of the test, it was observed that all variables fit the normal distribution. After the assumptions were made, hierarchical regression analysis was applied. In line with the results obtained from the analysis of the predictive effect of organizational cynicism and organizational justice on organizational commitment, it was seen that there was a negative linear significant relationship between organizational cynicism levels and organizational commitment levels. It has been revealed that there is a positive linear significant relationship between the organizational justice levels of the participants and their organizational commitment levels. It was also determined that there was a meaningless relationship between the organizational opposition and organizational commitment levels of the participants. A significant relationship was also found between organizational cynicism and organizational justice levels. It was also revealed that organizational cynicism and organizational justice together significantly predicted organizational commitment. In the results obtained by the analysis of the moderator effect of organizational justice on the relationship between organizational cynicism and organizational commitment, it was observed that while organizational cynicism and organizational justice contributed significantly to the model, the common interaction effect did not make a significant contribution.