Afet sonrası dayanıklılık: Bodrum ilçesi Mazı Mahallesi yangın bölgesi
Post Disaster of Resilience:Bodrum District Mazı Neighborhood fire zone
  1. Tez No: 824548
  2. Yazar: ELMAS REYYAN AFŞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENAY OĞUZTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Dayanıklılık, Doğal Afet, Orman Yangını, Afet Dayanıklılığı, Mazı, Regional Resilience, Natural Disaster, Forest Fire, Disaster Resilience, Mazı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dayanıklılık kavramı üzerine son yıllarda araştırmalar artsa da kavramın evrensel olarak kabul bulmuş tek bir tanımlamasını yapmak mümkün değildir. Çeşitli boyutlarla ele alınmaktadır. Dayanıklılığın ekonomik boyutunun değerlendirmesi afet bölgeleri için bir önemli bir etkendir. Ekonomik boyutu ele alınırken dayanıklılık kavramı son yıllarda bölge planlama disiplininde önemli yer edinmiştir. Dayanıklılık kuramlarıyla çeşitlenmiş ekonomilere sahip bölgelerin uzmanlaşmış bölgelere göre dayanıklı olduğu bilinmektedir. Doğal afetlerle ilgili bilimsel araştırmalar yangın konusu ile çoğunlukla fiziksel ve sosyal etkiler üzerinden değerlendirilmiştir. Yangın afetinin ekonomik boyutu yeterince literatürde açıklanmamaktadır. Bu tez çalışmasının konusu ekonomik çeşitlenme üzerinden yangın sonrası toparlanma sürecinin incelenmesidir. Tez kapsamında Bodrum'un kırsal bölgelerinde ekonomik çeşitlenme üzerinden yangın sonrası toparlanma sürecinin incelemesi yapılacaktır. Çalışma için 2021 Ağustos Ege bölgesi yangınında etkilenen Bodrum ilçesi Mazı mahallesi seçilmiştir. Afet sonrası kırılganlıklarının azaltılabilmesi için çeşitlenme üzerinden öneri getirmek amaçlanmaktadır. 45 işletme sahibiyle 2022 yılı Eylül ayında anket yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although structures have been art on the concept of durability in recent years, it is not possible to make a single definition by accepting the concept as universal. It is handled in various dimensions. Evaluation of the economic dimension of resilience is an important factor for disaster areas. While considering the economic dimension, the concept of resilience has gained an important place in the regional planning discipline in recent years. Regions with diversified economies with resilience theories are known to be protective of their environment. Scientific research on natural disasters has been evaluated through the physical and social effects of the fire story. The economic dimension of the fire disaster is not adequately explained in the literature. The subject of this thesis is to examine the recovery after fire through economic diversification. Scope of the thesis an examination will be made on post-mortem recovery through economic diversification of the rural areas of Bodrum. For the study, the Mazı neighborhood of Bodrum district, which had an impact on the Aegean region fire in August 2021, was chosen. In order to reduce post-disaster vulnerabilities, it is aimed to bring it through diversification. A survey was conducted with 45 business owners in September 2022.