Türk okullarında geçici koruma altındaki Suriyeli lise öğrencilerinin vatan algısı: Mardin ili örneği
Homeland perception of Syrian high scool students under temporary protection in Turkish schools: The example of Mardin province
- Tez No: 824583
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Geçici Koruma Statüsü, Vatandaşlık, Kimlik, Aidiyet, Migration, Temporary Protection Status, Citizenship, Identity, Belonging
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
2011 yılı itibari ile Suriye'den Türkiye doğru yaşanan kitlesel göçler pek çok sorunu ve yeni durumları da beraberinde getirmiştir. Özellikle de küçük yaşlarda Türkiye'ye gelen veya Türkiye'de doğan çocukların gelecek beklentileri, vatan algıları ve vatandaşlık durumları önemli bir sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır. Hazırlamış olduğumuz bu tez çalışmasında Türkiye'de geçici koruma statüsü ile bulunan Suriyeli liseli gençlerin vatan algısı, kimlik durumu ve aidiyet durumları hakkında bilgiler tespit edilmek istenmiştir. Bu tespitlerin yapılabilmesi için örneklem olarak Mardin ilindeki devlet liselerinde 20 ve üstü öğrenciye eğitim veren okullar seçilmiştir. Mardin ili Suriye'deki savaş ortamından kaçan göçmenlerin geldiği ve yaşamlarını bu ilde devam ettirdiği bir kitleye ev sahipliği yapmaktadır. Göç eden Suriyeli göçmenlerin kaldığı süre de göz önüne alındığında, göçmen gençlerin vatan algısı araştırılması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaç ile alan ve saha taraması yapılarak teorik bilgiler edinilmiş ve bu bilgiler dâhilinde anket soruları hazırlanarak önce 60 kişilik öğrenci grubu ile pilot uygulama yapılarak anketin güvenirliği tespit edilmiş sonrasında anket çalışmasına devam edilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen veriler, SPSS(Statiscal Packages for Social Science) programı ile değerlendirilmiş olup öncelikle tablolarda belirtilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda katılımcıların yarısından çoğunun 10 yıldan fazladır Türkiye'de yaşadıkları, Türkiye'deki yaşama alıştıkları, Türkiye'de aitlik duygusu yaşadıkları, büyük bir çoğunluğunun yaşamını Türkiye'de devam ettirmek istedikleri ve Türk vatandaşlığı talep ettikleri görülmektedir. Aynı zamanda bulgularda katılımcıların çoğunluğunun hem Türkiye'yi hem de Suriye'yi vatanları olarak gördükleri ve hissettikleri bulgusu da ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulardan da anlaşılacağı üzere Türkiye'de uzun yıllar kalmakta olan geçici koruma altındaki Suriyeli liseli gençlerin yaşamlarını Türkiye'de devam ettirme ve vatandaşlık talepleri bulunmaktadır. Dolayısıyla çalışmanın teorik ve uygulama kısmı birlikte değerlendirildiğinde geçici koruma altındaki Suriyeli liseli gençlerin vatan algısının dikkate alınması ve buna ilişkin kamu politikaların geliştirilmesi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis we have prepared, information on Syrian, who have been in Turkey with temporary protection status, youth's perception of homeland, identity status and cooperation sought to be detected. In order to make these determinations, the province of Mardin has been selected as a sample. The province of Mardin is home to a mass of immigrants fleeing the war environment in Syria, where they has come and continued their lives.Considering the period of stay of Syrian immigrants having migrated, the perception of homeland of immigrant youth emerges as an important issue required to be investigated. For this purpose, through field and field scanning carried out, theoretical knowledge was obtained and by preparing survey questions within the scope of this knowledge, a survey was conducted with the participants. While the participants answered the survey questions, the participants were observed and short conversations were held with the participants. By interpreting survey result in the light of theoretical knowledge, it was aimed to reach the findings on the subject. As a result of the findings obtained, It is seen that more than half of the participants have lived in Turkey for more than 10 years, they are accustomed to life, they experience a sense of belonging in Turkey, and the majority of them want to continue living in Turkey and demand Turkish citizenship. At the same time, in the findings, the majority of the participants considered both Turkey and Syria as their homeland. Also, as it can be understood from the findings, Syrian high school students who are under temporary protection and have been staying in Turkey for many years have demands to continue their lives in Turkey and for Turkish citizenship. Therefore, when the theoretical and practical part of the study is evaluated together, the homeland perception of Syrian high school students being under temporary protection and development of public policies related to this should be taken into consideration