Tourısmusbebauungen an den küsten der südwest-türkeızukünftige planungs- und gestaltungsmöglichkeiten fürtourismusentwicklungsgebiete und tourismusanlagenam beispiel der region Kemer
Güneybatı Türkiye kıyılarında turizm yapıları turizm gelişim alanlarının ve turizm tesislerinin, Kemer bölgesi örneğinde planlama ve tasarım olanakları
- Tez No: 824675
- Danışmanlar: PROF. DR. PETER FUHRMANN, PROF. DR. TÜRKER ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Güneybatı Türkiye, Kemer, turizm yapıları
- Yıl: 2007
- Dil: Almanca
- Üniversite: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu doktora tez çalışmasında Türkiye Kemer kıyıları bölgesinde; hızlı, çoğunlukla kontrolsüz, çoğu zaman duyarsız bir turizm gelişimi, mevcut doğal, kültürel ve sosyal potansiyelinin zararına, olumsuz yönde etki etmiştir. Bunun temel nedeni; özellikle 1982 yılında çıkarılan Turizm Teşvik Kanunundan sonra yabancı kitle turizminin artan baskısıdır. Uzun vadede böyle bir gelişme turizmin varlığını tehlikeye atmaktadır ki; artık Kemer Bölgesi için yıllar içerisinde önemli bir hale gelmiştir .Ekonomik faktör ve karakteristik çekici bir rekreasyon bölgesi olarak, özellikle bozulmamış peyzaja ve yerli nüfusun sosyo-kültürel dengesine bağlıdır. Önceki turizm gelişmelerine uygun, Kemer Bölgesinin kendine özgü özelliklerini büyük ölçüde dikkate alan ve rekreasyon bölgesi olarak çekiciliğini tehlikeye atmayan, çevre dostu ve sosyal açıdan kabul edilebilir alternatif bir turizm konsepti olmalıdır. Daha önce yapılan turizm planlamalarının arka planı (Bölüm I) ve yasal temelleri araştırılıp, kayıt altına alınarak sorgulanmıştır (Bölüm II). Aynı zamanda Güney Antalya Turizm Gelişim Bölgesi ve seçilen turizm tesisleri, yerinde incelenip değerlendirilmiştir (Bölüm III). Bu bazda etkili bölgesel ve peyzaja uyumlu planlama konseptlerine yönelik öneriler geliştirilmiştir (Bölüm IV). Temel araştırmadan ortaya çıkan bireysel araştırma düzeyleri (yasal, makro ve mimari obje düzeyde) birbirine bağımlılığı yanı sıra bir interdisipliner bakış acısı gerektiriyor. Örneğin planlama sürecindeki mekanizmalar, turizm planlamasına bağlantılı peyzaj mimarlığının önemi ve hassas kıyı bölgelerinde peyzaja uyumlu ve çevreye duyarlı turizm konseptinin geliştirmesindeki etkisi vs. gibi. Geleceğin turizm tesislerine yönelik uygun tasarım konseptleri ise, turizm planlamasının yasal ve makro düzeyi ile karşılaştırıldığında daha farklı bir yaklaşım gerektiriyordu. Kemer civarında çoğu kez tartışmaya açık ve yeteri derecede düşünülmemiş tasarım çözümleri (çoğunlukla 'genius loci' ile çelişen), sadece bölge ve peyzaja uyumlu tasarım konseptleri ile uygun olabilir. Bu da mimari obje düzeyinde büyük ölçüde yoğunlaşılmasına neden olmuştur. Bu bağlamdaki çözüm yaklaşımları; tasarım konseptinin bölge ve peyzaja uyumluluğunun yanı sıra bölgede yaşayan yerli halka saygılı bir tasarım konsepti olarak, gerekliliklerini büyük ölçüde karşılaması ve gelecek planlamasına uygun olması nedeniyle, örnek olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The PhD thesis highlights the consequences of a fast, mainly uncontrolled and often reckless tourism development exemplary for the Turkish coast in the surrounding area of Kemer. This tourism development has taken place to the detriment of the existing natural, cultural and social potential of this coastal area. After the“Tourism Promotion Law”was passed in 1982 these effects are especially due to the increasing pressure from foreign mass tourism. In the long term this kind of development endangers the very existence of tourism in the region itself, because tourism has become very important in the intervening years. Both as an economical factor and a feature of an attractive recreation area tourism particularly depends on an intact landscape and socio-cultural balance of the population. The appropriate alternative to the previous development should be a sustainable, environmentally and socially compatible tourism concept, which takes into account the specific features of the surrounding area of Kemer to a large extent and also protects its attraction as a recreation area. For this, the bases of the previous tourism planning (Part I) and their legal foundation (Part II) were summarised and analyzed, and the South-Antalya-Tourism Development Area and selected tourism facilities were also analyzed and assessed in situation (Part III). Based on these suggestions for effective, regional- and landscape compatible planning and design concepts were developed (Part IV). The inter-dependence of the individual levels of an analysis, i.e. legal-, macro- and object-level became obvious after the basic evaluation. It required, inter alia, an inter-disciplinary view, -of, for example the mechanism of relevant planning methods- , the importance of the landscape architecture in connection with tourism planning and their influence on the development of environmentally and socially compatible tourism concepts in sensitive coastal areas and so on. Adequate design concepts for future tourism facilities on the other hand required a more sophisticated view in comparison to the law- and macro-level of tourism planning. The often doubtful and thoughtless design solutions in the surrounding area of Kemer (often in conflict with the genius loci) could be countered only with regional- and landscape compatible design concepts, which have led to significant intensification on the object-level. Also the competence of the architect and the efficiency of this design are more clearly recognizable here than on the other mentioned levels of tourism planning. In this context solution approaches are presented as examples for meeting, the requirements for regional- and landscape-compatibility and resident-friendliness of a design concept. Key words Tourismbuildings, Southwest-Turkey, Kemer,