Electron emission studies for fatique life prediction
Metal yorgunluğunun belirlenmesi için exoelektron yayınımı çalışması
- Tez No: 82469
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Exoelektron yayınımı, kalan ömür belirlenmesi, akma noktası tespiti. IV, Exoelectron emission, fatigue life prediction, yield point estimation. f m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz METAL YORGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ İÇİN EXOELEKTRON YAYINIMI ÇALIŞMASI Akın, Emre Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Ağustos 1999,83 sayfa Bu çalışmada diğer metal yorgunluğu tahmini metotlarından daha kısa süren ve bu çalışmalara alternatif olabilecek bir teknik denenmiştir. 6061-T4 aliminyum alaşımının çekme-çekme yorulma yüklemesi altındaki exoelektron yayınım davranışı incelenmiştir. Yorulma testleri için MTS 810 kullanılmıştır. Vidalı çekme cihazı ile bazı çeyrek cycle çekme deneyleri de yapılmıştır. Diş hekimliğinde aygın olarak kullanılan Cr-Ni ve Cr-Co alaşımlarının exoelektron yayınım kinetikleri de kısaca incelenmiştir. Sonuçlar numunelerin ömürlerini uygulanan yüke bağlı olarak en geç mutlak ömürlerinin %30'unda tespit edebileceğini göstermiştir. Bu teknik akma noktasının erken tespitini de mümkün kılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRON EMISSION STUDIES FOR FATIGUE LIFE PREDICTION Akın, Emre M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara August 1999, 83 pages This study was carried out to try an alternative fatigue life prediction method that takes much shorter time than ordinary fatigue tests. Exoelectron emission behaviors of 6061-T4-aluminium alloy and some dental alloys were investigated under fatigue loading with positive R ratio. MTS 810 was used for fatigue loading in the tests. Some short life cycle quarter tests were also conducted on aluminium samples by a screw-driven tensile test machine. Exoelectron emission kinetics of two dental materials, Cr-Ni and Cr-Co alloys were also briefly investigated. The results have shown that it could be possible to estimate fatigue life of the samples up to 30% of their life depending on the applied cyclic load. The technique allows early estimation of yield point as well.