Uncertainity management in spatial dtabase applications
Uzaysal veri tabanı uygulamalarında belirsizlik yönetimi
- Tez No: 82470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzaysal Veri Tabanları, Nesne- Yönelimli VeriModeli, ExIF02, Cok Seviyeli Izgara Yapisi (MLGF), Bulanıklık, Belirsizlik vı, Spatial Databases, GIS, ExIFG-2, Multi-level Grid file, Multi-Dimensional Indexing, Fuzziness, Uncertainty IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz UZAYSAL VERİ TABANI UYGULAMALARINDA BELİRSİZLİK YÖNETİMİ Akkaya, Kemal Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı Ağustos 1999, 106 sayfa Son yıllarda uzaysal veri tabanlarındaki verilerin yönetimi üzerinde çok çalışma yapıldı. Uzaysal veri genellikle komplekstir ve kendine has özelliklleri vardır (mesela uzay sal ekler ve belirsiz özellikler). Uzaysal veri tabanlarında önemli bir çalışma konusu değişik türdeki belirsizlikleri çeşitli uygulamalarda konseptüel ve mantıksal seviyede gösterebilmektir. Mesela Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) uygulamaları basit veri model leri ile gösterilemeyecek kadar belirsizlik ve komplekslik içerir. Eğer fiziksel seviyedeki veri iyi manipule edilmezse, uzaysal veri tabanı sistemlerinin etkinliği özellikle karar desteği için azalabilir. Halihazırdaki indeks yapıları uzaysal veri tabanlarındaki belirsiz ve kompleks veriyi kontrol edemez. O yüzden belirsiz koşullarda bile uzaysal veya uzay sal olmayan sorgulamalara imkan tanıyan bir indeks yapısı çok faydalı olacaktır. Bu tezde uzaysal veri tabanlarındaki belirsizlik konusu üzerinde çalışılmıştır. Bu belirsiz bilgi nesnelerde olabileceği gibi, nesneler arasi ilişkilerde de olabilir. Burda yapılan iş iki safhadan oluşmaktadır. İlk safhada, öncelikle Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) veri tabanı uygulamaları için EXIFO2 modeli üzerine kurulu bir kavramsal model sunulmuştur. EXIFO2 modeli hem karmaşık yapıdaki nesneleri ve hem de bulanık ve belirsiz nesne leri de destekleyebilen semantik bir veri modelidir, ikinci safha, kompleks nesneli veri tabanlarının fiziksel bölümü ile ilgilenir. Bu bölümde kompleks nesnelerin bir indeks- leme tekniği ile çok seviyeli ızgara dosyası(MLGF) birleştirilmiştir. Çok seviyeli ızgaradosyası ilişkisel veri tabanları için oluşturulmuş çok boyutlu bir indeks yapısıdır. Biz bu yapıyı uzaysal veri tabanları için genişlettik. Böylece bu yeni veri yapısı ile aynı za manda hem yerle ilgili hem de alfanumerik sorgulamalar yapabileceğiz. Burada uzaysal çok boyutlu nesneleri bir boyuta transfer eden bir metodtur. Bu yeni indeks yapısını bilgisayarda yazdığımız bir program yardımı ile değişik coğrafi verilerle test ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNCERTAINTY MANAGEMENT IN SPATIAL DATABASE APPLICATIONS Akkaya, Kemal MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı August 1999, 106 pages There has been considerable amount of research effort in spatial data management in recent years. Spatial data usually are complex and have a number of unique requ irements (i.e., spatial components and uncertain properties). An important research trend in spatial databases is to handle different types of uncertainty at both conceptual and logical levels for various applications i.e., geographic information systems (GIS) that may also involve in imprecision and uncertainty that have been difficult to in tegrate cohesively in simple database models. The effectiveness of spatial database systems (e.g., GISs) for decision support can be severely compromised if the spatial data are not properly managed in physical databases. The current index structures can not handle complex and uncertain data existing in spatial database applications. Therefore, it is important to develop a spatial indexing structure that facilitates spatial and/or aspatial selection, even under uncertain conditions. In this thesis we deal with uncertainty in Spatial Databases applications. This uncertain information might exist in the objects or between the spatial relations of objects. The work done in this thesis composed of two parts. In the first part we study the uncertainty of GIS applications in conceptual level using ExIFC-2 which is a semantic data model which can capture uncertain and incomplete information. Second part deals with the physical part of spatial databases. In this part, we integrate an indexing technique of spatial data with mmultilevel grid file(MLGF) which is a multidimensional index structure designed for relational databases. We extended this structure for spatial databases. This new index structure enables us to make spatial and aspatial querying at the same time. Here, the method we used to store the spatial data is the z-ordering technique which trans forms multidimensional objects into one dimension. We implemented this new index structure and tested with geographic data.