Assembly line balancing in an electronics company
Bir elektronik şirketinde montaj hattı dengelemesi
- Tez No: 82490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengelemesi, Benzetim, Deneysel Analiz. vı, Assembly Line Balancing, Simulation, Experimental Analysis. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
oz BİR ELEKTRONİK ŞİRKETİNDE MONTAJ HATTI DENGELEMESİ Ann, Levent Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Kandiller Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Sedef Meral Mart 1999, 265 sayfa Bu tez çalışmasında televizyon, bilgisayar ve monitör üretimi yapılan bir elektronik şirketindeki montaj hattı dengeleme problemi ele alınmaktadır. Amacımız, işleri şirketteki son montaj hatlarından bir tanesi üzerindeki istasyonlara dengeli bir şekilde atamaktır. Son montaj hatlarında partiler halinde üretilen farklı tip ve modellerde televizyonlar vardır (çoklu-model montaj hattı). Bu çalışmada, montaj hatlarından bir tanesi olan AK20 hattı analiz edilmekte ve bu hat üzerinde montajı yapılan her bir farklı model için optimum iş-istasyon atamaları bulunmaktadır. Ele alınan problem bir çoklu-model stokastik montaj hattı dengeleme problemi olmasına rağmen, bu problem yedi adet farklı tekli-model deterministik montaj hattı dengeleme problemine indirgenmektedir. Onbir adet farklı çevrim süresinin de dikkate alınmasıyla, AK20 hattı için yetmişyedi adet farklı tekli-model deterministik montaj hattı dengelemeproblemi optimal olarak çözülmektedir. Daha sonra, hattın değişik işletme koşullan altındaki performansını incelemek ve belki de bazı temel yol gösterici sonuçlar sağlamak için AK20 hattımn bir benzetim modeli kurulmaktadır. Bunun için, bu benzetim modeli kullanılarak bir deney gerçekleştirilmektedir. Deneydeki anlamlı faktörler ve bu faktörlerin hatun performans ölçütleri üzerindeki etkileri belirlenmekte ve deney sonuçlarının istatistiksel analizi ile bu faktörlerin en iyi değerleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSEMBLY LINE BALANCING IN AN ELECTRONICS COMPANY Ann, Levent M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller Co-Supervisor: Dr. Sedef Meral March 1999, 265 pages In this thesis, assembly line balancing problem in an electronics company that produces TVs, PCs and monitors is studied. Our aim is to make a well-balanced assignment of tasks to the workstations on one of the final assembly lines in the company. There are various types and models of TV produced in batches on the final assembly lines (multi-model assembly line). In this study, one of the final assembly lines, AK20 line, is analyzed and optimal assignment of tasks to workstations is found for each model assembled on this line. Although the problem considered is a multi- model stochastic assembly line balancing problem, it is transformed into seven single- model deterministic assembly line balancing problems. By considering also eleven different cycle time values, seventy-seven single-model deterministic assembly line balancing problems for AK20 line are solved optimally. Then a simulation model of mAK20 line is built in order to investigate the performance of the line under different operating conditions, and maybe to provide some general guidelines. For this reason, an experiment is performed using this simulation model. The significant factors in the experiment and their effects on performance measures of the line are determined, and the best values of these factors are found out by statistical analysis of the results.