Comparative analysis of cellulase production by torula thermophila and humicola insolens
Torula thermophila ve humicola insolens selülaz üretiminin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 82491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT B. ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Torula thermophila, Humicola insolens Endoglukanaz, Avicel üzerine bağlanabilen endoglukanaz vı, Torula thermophila, Humicola insolens, Endoglucanase, Avicel-adsorbable Endoglucanase
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Selülaz enzim sistemi üç farklı enzimden oluşmaktadır. Bunlar endoglukanaz, ekzoglukanaz ve (3-glukosidaz olarak adlandırılıp, birbirine bağlı olarak selülozun P-l,4-D-glukosidik bağlarını parçalar ve termofilik küfler dahil birçok organizma tarafindan üretilir. Bu çalışmada, yeni izole edilmiş Torula thermophila susunun ve endüstriyel Humicola insolens susunun selülaz aktivitesi ve küflerin üremesi araştırılmıştır. Enzim tayin etme ve küflerin büyüme koşullarını optimize etmek için karbon kaynağı olarak Avicel ile çalkamalı kültürler kullanılmıştır. Küfler, YpSs ortamında daha yüksek endoglukanaz ve filtre kağıdı aktivitesi göstermişlerdir. Endoglukanaz aktivitesi için optimum pH ve sıcaklık T. thermophila ve H.insolens için sırasıyla pH 6.0 ve 65°C, pH 6.5 ve 60°Colarak belirlenmiştir. Sıcaklığın selülaz üretimindeki olan etkisi ise her iki organizmanın 35-55°C aralığı içinde büyüdüğü ve selülaz ürettiğini göstermiştir. 40 ve 50°C arasındaki sıcaklarda selülaz üretiminin ve büyümenin arttığı görülmüştür, fakat bu ısı aralığında küçük değişimler enzim üretimini önemli derecede etkilememektedir. T.thermophila, H.insolens endüstriyel susu kadar iyi selülaz üreticisi olarak bulunmuştur. Bu bağlamda, bu küfün optimize edilmesiyle endüstriyel selülaz üretiminde kulanılabilceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The cellulase enzyme complex consists of three different enzymes, endoglucanase, exoglucanase and P-glucosidase which hydrolyse synergistically P-l,4-D-glucosidically linkages of cellulose and is produced by a variety of organisms including thermophilic fungi. " In this study, the cellulolytic activity and growth of two thermophilic fungi, the newly isolated strain of Torula thermophila and the industrial strain of Humicola insolens, were investigated. To optimize the enzyme assay and cultivation conditions, shake flask cultures were used with Avicel as the carbon source. The fungi produced higher endoglucanase and filter paper activities when grown in the modified YpSs medium. The optimum pH and temperature of the activity of endoglucanase were determined to be pH 6.0 and 65°C, and iiipH 6.5 and 60°C for T.thermophila and H.insolens, respectively. Study on the effect of temperature on the cellulase production showed that both organisms grew and produced cellulases in the range of 35 to 55°C. A temperature range of 40-50°C seemed to favour growth and cellulase production, though slight changes in this range did not significantly alter the enzyme production. T.thermophila was found to be as good cellulase producer as the industrial strain of H.insolens, implying that this strain with further optimizations might be used in the industrial production of cellulases.