The New beaning of community and rethinging planning 'The case study of pamuklar gecekondu area in Ankara asa possible new community
Toplumun yeni anlamı ve planlamanın yeniden düşünülmesi. 'Pamuklar gecekondu alanı planlamaya temel oluşturan yeni topluma örnek olabilirmi'
  1. Tez No: 82494
  2. Yazar: BİLGE ARMATLI
  3. Danışmanlar: SEVİN OSMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Sosyal Değişim, Dayanışma, Sorumluluk, Ortak Eylem, Sosyal Ağ, Gücün Bölüşümü, İletişimsel Planlama vı, Community, Social Transformation, Solidarity, Responsibility, Collective Action, Social Network, Shared Power, Collaborative Planning IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz TOPLUMUN YENİ ANLAMI VE PLANLAMANIN YENİDEN DÜŞÜNÜLMESİ“PAMUKLAR GECEKONDU ALANI PLANLAMAYA TEMEL OLUŞTURAN YENİ TOPLUMA BİR ÖRNEK OLABİLİR Mİ?”ARMATLI, Bilge Yüksek. Lisans Tezi, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Öğretim Görevlisi Sevin Osmay Haziran 1999, 138 sayfa Bu çalışmada atomistik bireylerden oluşan topluma alternatif bir toplum yapısı düşünülmüş, bugün yaşanan değişimlere yanıt veremeyen planlama anlayışı yeni toplum anlayışına yanıt verebilecek şekilde yeniden kurgulanmıştır. Yeni toplumun temel değerleri olan dayanışma, sorumluluk, karşılıklı güven ve ortak eylemin, toplumda gücün paylaşımı ve ortak karar alma süreçlerinde yaratılabileceği tartışılmıştır. Bu tez Ankara'da Pamuklar gecekondu alanında yapılan bir alan araştırmasıyla desteklenmiş, alan araştırmasında Pamuklar gecekondu toplumunun, kimliği ve ilişki ağlarıyla, yeni toplum anlayışına bir temel oluşturup oluşturamayacağı sorgulanmıştır.Çalışmanın teorik bölümünde, toplum ve planlama kavramlarının değişimini ve güncel tartışmaları ortaya koyabilmek için literatür taraması gerekli görülmüştür. Teorik bölümü desteklemek için yapılan alan araştırmasında hane reisleriyle, muhtar, dernek başkanı gibi kilit kişilerle 40 derinlemesine görüşme, Pamuklar gecekondu toplumu hakkında niteliksel veri toplamak amacı ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NEW MEANING OF COMMUNITY AND RETHINKING PLANNING“THE CASE STUDY OF PAMUKLAR GECEKONDU AREA IN ANKARA AS A POSSIBLE NEW COMMUNITY?”ARMATLI, Bilge M.S., Department of Regional Science Supervisor: Instructor Sevin Osmay June 1999, 138 pages In this thesis, concept of community and its evolution are examined as an alternative approach to society constituted through atomistic individuals. Solidarity, responsibility, mutuality, collective action, which are essential values for community, can be created on the basis of shared power and collective decision making processes in the community. Within the new understanding of society, the elitist planning can not respond to contemporary demands. Therefore, the new planning thought through the new community, and the new community is defined as new agent of democracy. This thesis has been supported with a case study. To inquire the new mcommunity, a case study in Pamuklar gecekondu community in Ankara is realised to respond whether the Pamuklar gecekondu community with its identity and network relations can provide a base and potential for the new community, or not. In theoretical part of this study, literature survey is realised to take out contemporary evolution of community and planning concepts. In case study part, 40 detailed interviews has been made with households' heads and key persons to obtain a qualitative data about Pamuklar for understanding the potential of gecekondu community.