Suction-shear strength relationships in insaturated compacted clays
Sıkıştırılmış- doymamış killerde emme basıncı ile kesme dayanımı arasındaki bağıntı
  1. Tez No: 82493
  2. Yazar: AYŞE FERİDE ARMANGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: doymamış zemin, su muhtevası, kesme dayanımı, emme basıncı, saykrometre (thermocouple psychrometer), sıkıştırılmış kil. VI, unsaturated soil, moisture content, shear strength, suction, thermocouple psychrometer, compacted clay. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz SIKIŞTIRILMIŞ-DOYMAMIŞ KİLLERDE EMME BASINCI İLE KESME DAYANIMI ARASINDAKİ BAĞINTI Armangil, Ayşe Feride Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Orhan Erol Mayıs 1999, 88 sayfa Doymamış zeminlerin en önemli özelliklerinden birisi doymamışlık olgusunu açıklamaya yarayan, emme basınadır. Emme basıncının, zeminlerin şişme basıncı ve kesme dayanımı üzerinde etkileri vardır. Bu konu üzerinde daha önce yapılan araştırmalar emme basıncının kesme dayanımı üzerindeki doğrudan etkisini gösterir. Doymamış zeminlerdeki kesme dayanımı boşluklardaki su oranı olarak tanımlanan matriks emme basıncı ile açıklanır. Bu çalışmada, doymamış zeminlerdeki kesme dayanımı ile matriks emme basıncı arasındaki ilişki basit test metodları kullanılarak incelenmiştir. Kesme dayanımı ölçümü için, direk kesme deneyi; emme basıncı için ise saykrometre (thermocouple psychrometer) tekniği kullanılmıştır. Sıkıştırılmış killerde emme basıncının, kohezyonun ve kesme dayanımı açısının optimum su muhtevasının altında ve üstündeki değişimleri incelenmiştir. Zemindeki su muhtevası ve normal basınç arttırıldıkça emme basıncı azalmış, aynı zamanda kesme dayanımı artmıştır. Sıkıştırılmış kil optimum su muhtevasından kuru olan su muhtevalarında granüler zemin davranışıgöstermiş ve sıkıştırılmış su muhtevası optimum değere yaklaştıkça kesme dayanımı açısında düşüş ve kohezyonda artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUCTION-SHEAR STRENGTH RELATIONSHIPS IN UNSATURATED COMPACTED CLAYS Armangil, Ayşe Feride M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Orhan Erol May 1999, 88 pages Soil suction is one of the most important properties of unsaturated soils which in fact explains the unsaturation phenomena. It has effects on the properties of the soil like swelling and shear strength. Soil suction has a direct contribution on the shear strength equation resolved for saturated soil mechanics. Shear strength of unsaturated soils depends on the water in the voids, that is matric suction. In this study the relationship between the shear strength and matric suction of unsaturated soils is analysed using simple procedures of testing. Direct shear method is used for shear strength measurements and thermocouple psychrometers is used for suction measurements. The trends for suction, cohesion and angle of shear resistance, which change below and above the optimum moisture content are analysed for compacted clays. It is found that shear strength increases with increasing suction depending on the moisture content and applied normal stress. The compacted clay behaves like a granular soil at dry side of 111optimum water content; and a reduction in the angle of shearing resistance and an increase in cohesion is observed as the compaction water contents approach the optimum value.