Seramikte kalıp içi sır ve astar uygulamalarıyla bir pano çalışması
- Tez No: 825026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EFE TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Seramik Mühendisliği, Fine Arts, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceramic, In-Mold Glaze and Base Coat, Single Firing, Panel Implementation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
“Seramikte Kalıp İçi Sır ve Astar Uygulamalarıyla Bir Pano Çalışması”başlıklı bu çalışma, seramik üretim süreçlerinde verimliliği artırmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedefleyen alternatif bir yöntem geliştirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel seramik üretiminde bisküvi pişirimi ve sırlama işlemi ayrı aşamalar olarak gerçekleştirilirken, bu çalışma sırlı tek pişirim yöntemini kullanarak bu süreçleri birleştirmiş, böylelikle enerji tüketimi ve işçilik maliyetleri azaltılarak üretim sürecinin verimliliğini arttırmak hedeflenmiştir. Bu çalışmanın bir diğer önemli odak noktası ise seramik yüzey tasarımında farklı bir yöntem sunarak estetik olarak doğal ve tesadüfi dekorlar elde etmemize de olanak sağlamasıdır. Geleneksel tekniklerin dışında yeni bir yaklaşım benimsenerek seramik yüzeylerde farklı desenler ve motifler oluşturularak farklı bünye ve astarlar eşliğinde de bir araya getirilip kullanılabilecek yüzey seramiklerinin bu teknikle oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın sonunda elde edilen uygulamalar bir seramik pano uygulamasıyla sunulmuştur. Çalışmanın sonuçlarının, seramik üreticilerine sürdürülebilir ve ekonomik çözümler sunarak sektördeki ilgili paydaşlara fayda sağlaması hedeflenmiştir. Bu çalışma, seramik sektöründe bir alternatif dekorlama tekniği önerisi sunarak üretim yöntemiyle de sektöre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Seramik, Kalıp içi sır ve astar, Tek pişirim, Pano uygulaması
Özet (Çeviri)
The study titled“A Panel Study with In-Mold Glaze and Base Coat Applications in Ceramics”aimed to develop an alternative method to increase efficiency and reduce costs in ceramic production processes. While traditional ceramic production involves separate stages of biscuit firing and glazing, this study combines these processes through a single firing technique, thereby enhancing production efficiency by reducing energy consumption and labor costs. Another significant focus of this study is to introduce a different approach to ceramic surface design, allowing for the creation of aesthetic, natural, and serendipitous decors. By adopting a new method beyond traditional techniques, diverse patterns and motifs can be formed on ceramic surfaces, which can be combined with different base coats and glazes. The applications resulting from this study will be presented through a ceramic panel implementation. The outcomes of this research can provide sustainable and cost-effective solutions to ceramic manufacturers, benefiting stakeholders in the industry. This study aims to contribute to the ceramic sector by proposing an alternative decoration technique and improving production methods.