Spora katılan ve katılmayan kadınlarda sağlık algısının araştırılması
Investigation of health perception of women participating and not participating in sports
- Tez No: 825031
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ACET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Spor, Sağlık, Woman, Sport, Health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kocaeli ilinde ikamet eden spora katılan ve katılmayan kadınların egzersiz sağlık inanç ve sağlık algılarının demografik özellikler açısından incelemektir. Çalışmaya, Kocaeli ilinde ikamet eden 1321 kadın katılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların sağlık algısı ve egzersiz sağlık inanç durumları değerlendirilmeye alınmıştır. Katılımcılardan veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Sağlık Algısı Ölçeği ve Egzersiz Sağlık İnanç Modeli Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilere uygulanan normallik testleri sonucunda parametrik testlerden Bağımsız örneklemler t testi, Tek yönlü varyans analizi yapılmış, çoklu karşılaştırma için Tukey testi kullanılmıştır. Katılımcıların spor yapma durum değişkeni incelendiğinde, egzersiz sağlık inanç ölçeğinin genel sağlık, yarar algısı, motivasyon ve duyarlılık alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuşken, egzersiz sağlık inanç ölçeğin genel ortalaması ve ciddiyet algısı alt boyutunda anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Spor yapma durum değişkeni incelendiğinde, sağlık algısı ölçeğinin genel ortalaması, öz farkındalık, sağlığın önemi ve kesinlik alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmişken, kontrol merkezi alt boyutunda farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Medeni durum ve yaş değişkeni ile sağlık algısı ölçeğin ve egzersiz sağlık inanç ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Gelir Durumu değişkeni ile egzersiz sağlık inanç ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı farklık olmadığı tespit edilirken, sağlık algısı ölçeği genel ortalaması, kontrol merkezi ve kesinlik alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Eğitim durumu değişkeni ile egzersiz sağlık inanç ölçeği genel sağlık ve duyarlılık algısı alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklık tespit edilmiştir. Sonuç olarak, spor yapan ve yapmayan kadınların medeni durumu, yaş, çocuk durumu, spor yapma durumu, gelir ve eğitim durumu değişkenleri açısında egzersiz sağlık inanç düzeyleri üzerinde etkisi olmadığı tespit edilirken, spor yapma, çocuk, gelir ve eğitim durumu değişkenleri açısında sağlık algısı düzeyleri üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim The aim of this study is to examine the exercise health beliefs and health perceptions of women who participate in sports and those who do not, residing in Kocaeli in terms of demographic characteristics. 1321 women residing in Kocaeli province participated in the study. The health perception and exercise health belief status of the women participating in the study were evaluated. The Health Perception Scale and the Exercise Health Belief Model Scale were used to collect data from the participants. As a result of the normality tests applied to the data obtained in this study, Independent samples t-test from parametric tests, One-way analysis of variance were performed, and Tukey test was used for multiple comparison. When the variables of the participants' doing sports were examined, it was found that there was a statistically significant difference in the general health, perception of benefit, motivation and sensitivity sub-dimensions of the exercise health belief scale, while there was no significant difference in the general average of the exercise health belief scale and the severity perception sub-dimension. When the variable of doing sports was examined, there was a statistically significant difference in the general average of the health perception scale, self-awareness, importance of health and certainty sub-dimensions, while there was no difference in the control center sub-dimension. It was determined that there was no statistically significant difference between marital status and age variable, health perception scale and exercise health belief scale. While it was determined that there was no statistically significant difference between the income status variable and the exercise health belief scale, a statistically significant difference was found between the general average of the health perception scale, control center and precision sub-dimensions. As a result, it was seen that women who do and do not do sports do not have an effect on the level of exercise health belief in terms of marital status, age, child status, sports status, income and education status variables, while doing sports has no effect on health perception levels in terms of children, income and education status variables.