Recognition of speech from human lip mation
İnsan dudak hareketinden konuşma tanıma
- Tez No: 82511
 - Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Dudak Okuma, Görsel Ses Tanıyım, Fourier Tanımlayıcılar, Ayrık Kosinüs Dönüşümü, Yalıtılmış Sözcük Tanıma, Saklı Markov Model. vı, Lip-Reading, Visual Speech Recognition, Fourier Descriptors, Discrete Cosine Transform, Isolated Word Recognition, Hidden Markov Model IV
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz İNSAN DUDAK HAREKETİNDEN KONUŞMA TANIMA Balcı, Canan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Haziran, 1999, 63 sayfa Yalıtılmış sözcükleri tanımak için, bir görsel tanıyım dizgesi gerçekleştirilmiştir. İki farklı sınıflandırma tekniği, en yakın komşu sınıflandırması ve Saklı Markov Modeli, kullanılmıştır. En yalan komşu sınıflandırmada, dudak sınırlarından öznitelik özütleme için Fourier Tanımlayıcılar (FT) ve dudak hareketlerini tanımlama için Ayrık Kosinüs Dönüşümü (AKD) kullanılmıştır. Sınıflandırma için Saklı Markov Modeli kullanıldığında, öznitelik özütleme için sadece Fourier Tanımlayıcılar kullanılmıştır. Konuşmacıya bağımlı ve konuşmacıdan bağımsız tanıyım dizgeleri incelenmiştir. Konuşmacıya bağımlı tanıyım dizgesinde, en yalan komşu sınıflandırması kullanılmıştır. %97 civarındaki en iyi başarım, Fourier Tanımlayıcılarının karmaşık değerli kullanıldığı durumda gözlenmiştir.Konuşmacıdan bağımsız tanıyım sisteminde, en yakın komşu sınıflandırması kullanılarak %40'lık bir başaran gözlenirken, Saklı Markov Model kullanılarak %48 civarında bir başarım gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOGNITION OF SPEECH FROM HUMAN LIP MOTION BALCI, CANAN M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan June, 1999, 63 pages. A visual speech recognition system is implemented to recognize isolated words. Two different classification techniques, nearest neighbor classification and Hidden Markov Models (HMMs) are considered. In nearest neighbor classification, Fourier Descriptors (FDs) are used to extract features from the lip boundary and Discrete Cosine Transform (DCT) is used to describe the lip movements. In HMMs, only FDs are used for feature extraction. Both speaker- dependent and speaker-independent recognition systems are studied. In speaker- dependent recognition system, nearest neighbor classification technique is used for classification. The best recognition performance, which is about 97%, is observed when the FDs are considered as complex values. For speaker- 111independent recognition, nearest neighbor classification yielded a recognition performance of 40% while HMM classifier yielded about 48% performance.