A new adaptive defrost method its instrumentation and experimental verfication
Yeni bir uyarlamalı kar çözme yöntemi donanım ve deneysel doğrulanması
- Tez No: 82510
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı Kar Çözme Denetimi, Soğutma Süreç Denetimi, Gömülü Süreç Denetleci, Mikrodenetleç Temelli Donanım. VI, Adaptive Defrost Control, Cooling Process Control, Embedded Process Controller, Microcontroller Based Instrumentation IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YENİ BİR UYARLAMALI KAR ÇÖZME YÖNTEMİ, DONANIMI VE DENEYSEL DOĞRULANMASI Balcı, Hikmet Yüksek Lisans Tezi, Elektirik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Temmuz 1999, 78 sayfa Bu tez yeni bir isteğe uyarlamalı kar çözme yönteminin geliştirilmesi, tasarımlanarak yapılması ve kullanılmasını anlatmaktadır. Bu yeni kar çözme yöntemi evaporator sıcaklık ve ısıtıcı gücü değişimlerinin duyarlanması ve dengelenmesine dayanmaktadır. Bu dizge, örneksel ve sayısal donanım gereksinimlerinin her ikisinin de karşılandığı bir gömülü denetim dizgesi uygulamasına örnek teşkil etmektedir. Tasarımlanan denetim dizgesi, endüstri uygulamaları için uygun olan PIC16C74A serisi microdenetleç kullanmaktadır. Bu mikrodenetleçin üzerinde 4 kbayt program, 192 bayt veri hafızası bulunmaktadır. Ayrıca, gerekli yazılım araçları kullanılarak bir veri toplama dizgesi hazırlanmıştır. Yöntemin başarımı iyi tanımlanmış koşullar altmda deneysel olarak sınanmıştır. Deney sürecinde karlanmasız bir buzdolabı kullanılmıştır. Yapılan deneyler geliştirilen uyarlamalı kar çözme yönteminin kar yapma süresini kullanım koşullarına göre değiştirdiğini göstermektedir. Özellikle, klasik yöntemde en uygun kar çözme zamanı gerçek kar çözme zamanından 11dakika daha az iken, yeni yöntem gerçek kar çözme zamanını en uygun kar çözme zamanının 6,5 dakika üstünde ve 2 dakika altmda tutabilmektedir. Bu çalışmalar göstermektedir ki; yeni uyarlamak kar çözme yöntemi ve tasarımlanan denetim dizgesi çağdaş karlanmasız buzdolaplarmda daha verimli bir çalışma elde etmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW ADAPTIVE DEFROST METHOD, ITS INSTRUMENTATION, AND EXPERIMENTAL VERIFICATION Balcı, Hikmet M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay July 1999, 78 pages This thesis reports the development, design, construction, and the use of a new adaptive defrost system. This new defrost method is based on the sensing and compensation of evaporator temperature and heater power fluctuations. This system is an example of embedded control application meeting both analog and digital hardware requirements. The designed control system uses a PIC16C74A series microcontroller, which is very suitable for industrial applications. This microcontroller has on-board 4K program memory and 192 bytes data memory. In addition, a data acquisition system was prepared using the necessary software tools. The performance of the method was tested experimentally under well- defined conditions. During the experiments, a no-frost refrigerator was used. The experiments show that the developed adaptive defrost system changes the frost accumulation period according to the particular use conditions. Specifically, while the optimum defrost time is 11 minutes lower than the actual defrost period in the classical method, the developed method achieves to iiikeep the actual defrost time below 6.5 and above 2 minutes of the optimum defrost time under the same conditions. These studies show that the developed adaptive defrost method with the designed control system can be used in modern no-frost refrigerators for obtaining an efficient operation.