Effects of stream curing on some mechanical properties of different closses of concrete
Buhar kürünün değişik beton sınıflarının bazı mekanik özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 82512
- Danışmanlar: DR. LÜTFULLAH TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buhar kürü, hızlandırılmış kür, erken zamanlardaki dayanım, geç zamanlardaki dayanım, basınç dayanımı, yarma dayanımı, elastisite modülü. vı, Steam curing, accelerated curing, early strength, late strength, compressive strength, split tension, modulus of elasticity. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz BUHAR KÜRÜNÜN DEĞİŞİK BETON SINIFLARININ BAZI MEKANİK ÖZELİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Baran, Bertan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Lütfü İlah Turanlı Haziran 1999, 120 sayfa Hızlandırılmış kür metodlarından birisi olan ve oldukça yaygın bir kullanım alanı bulunan buhar kürü yöntemi, özellikle prefabrik beton yapı elemanlarının, boru, panel duvar ve ön gerilmeli yapı malzemelerinin üretiminde geniş ölçüde uygulanmaktadır. Bu yöntem, betonun erken zamanlardaki basınç dayanımında gözle görülür oranlarda bir artış sağlamakta ve böylece kalıpların çabuk bir şekilde sökülebilmesi şansını üreticiye vermektedir. Ne var ki, betonun erken dayanım kazanması için buhar kürü uygulandığında son zamanlardaki dayanım değerlerinin normal kür edilmiş betonlara nazaran biraz daha düşük olması karşılaşılan önemli bir dezavantaj olmaktadır. Bu çalışmada, buhar kürünün betonun bazı mekanik özelikleri; basınç ve silindir yarma dayanımı, ve elastik modülü, üzerindeki etkileri incelenmiştir.Bu amaçlarla, üç değişik beton karışımı hazırlandı. Daha sonra, buhar kürü sıcaklıkları ve kür süreleri iki değişken parametre olmak koşulu ile; üç değişik kür sıcaklığı (40 °C, 60 °C, ve 75 °C) ve iki farklı kür süresi ( 4 saat ve 8 saat), yukarıda bahsedilen üç değişik tipteki beton karışımlarından elde edilen numuneler üzerinde uygulandı. Bu deneysel çalışma süresince gerçekleştirilen tüm deneyler ASTM Standardlan'na uygun olarak yapıldı. Gerçekleştirilen bütün çalışmalar sonucunda; uygulanan buhar kürü sıcaklıkları arttırıldıkça, kür edilmiş numunelerin (kontrol numuneleri ile kıyaslandığında) erken zamanlardaki basınç dayanımlarında meydana gelen artışların daha yüksek oranlarda olduğu gözlenmiştir. Fakat, daha yüksek dayanım sınıflarındaki betonlar için artışlar kaydadeğer oranlarda değildir, başka bir deyişle erken zamanlardaki dayanım değerlerindeki artışlar (kontrol numuneleri ile kıyaslandığında) daha az olmuştur. Bunlara ilaveten, buhar kürü süreleri arttırıldıkça, erken zamanlardaki dayanım değerlerinde kontrol numunelerine kıyasla meydana gelen artış oranları daha yüksek olarak gözlenmiştir. Son olarak, beklenildiği üzere, buhar kürü uygulanmış olan bütün numunelerin son zamanlardaki basınç dayanımı değerlerinin, kontrol numunelerine nazaran daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF STEAM CURING ON SOME MECHANICAL PROPERTIES OF DIFFERENT CLASSES OF CONCRETE Baran, Bertan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı June 1999, 120 pages The process of steam curing is probably the most widely used method of accelerated curing which is used extensively in the production of precast concrete structural members, pipe, masonry units, and prestressed products. It provides a significant improvement in the early strength of concrete and gives possibility to the removal of the forms in a quick manner. However, the most serious drawback is the slight reduction in the late strength values when steam curing is used for the purpose of gaining early strength for concrete with respect to normal cured concretes. In this study, the effects of steam curing on some mechanical properties of concrete; compressive and split tension strength, and modulus of elasticity of hardened concrete were investigated. mFor these purposes, three different concrete mixes were prepared by the consideration of steam curing temperature and curing duration as the parameters, by using three different curing temperatures as 40 °C, 60 °C, and 75 °C, and also two different curing durations as 4h and 8h for the mixes mentioned previously. All of the tests were performed according to the related ASTM Standards throughout this study. The interpretation of the results of tests revealed that, the rate of development in early strength values of steam cured specimens were relatively higher with respect to their controls as the steam curing temperatures were increased. However, this improvement was not remarkable, in other words, the gain in early strength values became smaller according to the control specimens for higher strength classes of concretes. Moreover, the rate of improvement in early strength values of steam cured specimens were also greater according to the controls when the steam curing durations were increased. Finally, slight reductions in late strength values of all steam cured specimens when they were compared with the responding controls were observed as it was expected exactly.