A talented representative of modern Iraqi painting: Muhazem al-Nasiri
Modern Irak resminin yetenekli bir temsilcisi: Muhazem al-Nasiri
  1. Tez No: 825113
  2. Yazar: SARR KHALID NAYYEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY YILMAZ, PROF. DR. HAMID IMHEDEE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Irak sanatı, resim, Muzahem Al-Nasiri, üslûp, Modern Iraqi art, painting, Muzahem Al-Nasiri, style
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Muzahem Al-Nasiri'nin resimlerinin stil özelliklerini ve tematik özelliklerini daha geniş Irak sanatı bağlamında incelemektedir. Web, kitap ve kataloglardan alınan görüntülerin bir derlemesi de dahil olmak üzere eserlerinin kapsamlı bir analizi yoluyla bu araştırma, Al-Nasiri'nin sanatsal ifadelerindeki karmaşık stil, biçim ve içerik etkileşimini araştırıyor. Sanatçının kadın figürleri üzerinde çalışma tercihine odaklanan analiz, Al-Nasiri'nin zarif fırça işçiliğini, düşünceli kompozisyonunu ve ustaca renk kullanımını sergileyen, geleneksel ve modern unsurları birleştiren farklı bir sanatsal stili ortaya çıkarıyor. Resimlerindeki tematik keşif, Irak kültürel mirasıyla, iç içe geçmiş tarihsel anlatılarla, sosyopolitik yorumlarla ve kişisel deneyimlerle derin bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. İslami tasarım sözlüğü ve kültürel sembollerin birleştirilmesi, Irak'ın sanatsal kimliğini küresel bir sanatsal manzara içinde geliştiriyor. Al-Nasiri'nin eserlerini daha geniş Irak sanatı bağlamına yerleştiren bu araştırma, onun kültürel kimliği korumaya, gelişen sanatsal eğilimlere yanıt vermeye ve Irak toplumunda kadınlık ve kadınların rolüne ilişkin nüanslı bir tasvir sunma konusundaki katkılarının önemini vurguluyor. Bu tezin temel sonuçları arasında Muzahem Al-Nasiri'nin, gelenek ve yeniliğin büyüleyici bir karışımını temsil eden resimleriyle Irak sanatında önde gelen bir figür olarak tanınması yer alıyor. Analiz, daha geniş toplumsal ve kültürel temaları ele alırken kadın figürlerinin güzelliğini ve zarafetini yakalayarak detaylara gösterdiği titiz dikkati ortaya koyuyor. Bulgular, Al-Nasiri'nin sanatsal başarılarının daha derinden anlaşılmasına katkıda bulunuyor ve onun Irak sanat tarihi anlatımındaki rolünü vurguluyor. Araştırma aynı zamanda, diğer etkili Iraklı sanatçıların daha fazla keşfedilmesinin ve kültürel alışverişi teşvik etmek, sanatsal diyaloğu teşvik etmek ve canlı ve kapsayıcı bir sanatsal ekosistem oluşturmak için Irak sanatının korunması ve belgelenmesinin önemini vurguluyor. Bu tez, Muzahem Al-Nasiri'nin resimlerinde bulunan benzersiz üslup özelliklerini, tematik meşguliyetleri ve kültürel sembolizmi inceleyerek, sanatçının katkıları ve daha geniş Irak sanat manzarası içindeki önemi hakkında değerli bilgiler sunuyor. Irak kültürel mirasının zengin bir dokusunu yansıtan ve Irak'ın sanatsal kimliğini küresel bağlamda pekiştiren eserlerinin dönüştürücü gücü ortadadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the stylistic features and thematic characteristics of Muzahem Al-Nasiri's paintings within the broader context of Iraqi art. Through a comprehensive analysis of his works, including a compilation of images sourced from web, books, and catalogs, this research explores the intricate interplay of style, form, and content in Al-Nasiri's artistic expressions. With a focus on the artist's preference for working on female figures, the analysis uncovers a distinct artistic style that merges traditional and modern elements, showcasing Al-Nasiri's exquisite brushwork, thoughtful composition, and skillful use of color. The thematic exploration in his paintings reveals a deep connection to Iraqi cultural heritage, intertwining historical narratives, sociopolitical commentary, and personal experiences. The incorporation of Islamic design vocabulary and cultural symbols enhances the artistic identity of Iraq within a global artistic landscape. Situating Al-Nasiri's works within the larger Iraqi art context, this research highlights the significance of his contributions in preserving cultural identity, responding to evolving artistic trends, and offering a nuanced portrayal of femininity and the role of women in Iraqi society. Key conclusions of this thesis include the recognition of Muzahem Al-Nasiri as a prominent figure in Iraqi art, with his paintings representing a captivating blend of tradition and innovation. The analysis reveals his meticulous attention to detail, capturing the beauty and grace of female figures while addressing broader societal and cultural themes. The findings contribute to a deeper understanding of Al-Nasiri's artistic achievements, emphasizing his role in the narrative of Iraqi art history. The research also underscores the importance of further exploration of other influential Iraqi artists and the preservation and documentation of Iraqi art to foster cultural exchange, promote artistic dialogue, and shape a vibrant and inclusive artistic ecosystem. By examining the unique stylistic features, thematic preoccupations, and cultural symbolism inherent in Muzahem Al- Nasiri's paintings, this thesis offers valuable insights into the artist's contributions and their significance within the broader Iraqi art landscape. The transformative power of his works is evident, reflecting a rich tapestry of Iraqi cultural heritage and reinforcing the artistic identity of Iraq in a global context.