Erişilebilirlik ve evrensel tasarım kapsamında kent parklarının incelenmesi: Trabzon Ortahisar Bölgesi örneği
Examination of urban parks within the scope of accessibility and universal design: The case of Trabzon Ortahisar Region
  1. Tez No: 825173
  2. Yazar: ZEHRANUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ARAZ USTAÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erişilebilirlik, Evrensel Tasarım, Kent Parkları, Accessibility, Universal Design, Urban Parks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yaşadığımız çevrede birçok kentsel mekânın ve yapının büyük bir çoğunluğunun engelli ve hareket kısıtlılığı olan bireyler için erişilemez durumda olduğu gözlemlenmektedir. Kentlerin oluşturduğu engeller nedeniyle toplumla bütünleşemeyen insanlar, evden dışarıya çıkmayıp topluma katılamamaktadır. Bu durumu sonlandırmak için kentsel mekânlar ve binalar sadece belirli gruptaki insanları değil herkesi düşünerek tasarlanmalıdır. Kent parkları, insanların dinlenmek ve eğlenmek için ortak kullandıkları, yeşile dokunup onu hissedebildikleri kamu alanlarıdır. Bu yüzden kent planlaması yapılırken parklar önemle ele alınmalı, kent içinde yeterli sayıda ve iyi tasarlanmış olmalıdırlar. Bu çalışma sadece engellilerin ve hareket kısıtlılığı yaşayanların değil, her insanın kent parkları kullanımında karşılaştığı sorunları araştırmayı ve bu sorunlara evrensel tasarım ve erişilebilirlik kapsamında çözüm sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda herkesin parkları eşit kullanabilmesi için, erişilebilirlik kavramının ve standartlarının, evrensel tasarım kavramının ve ilkelerinin incelenerek, kent parklarının mevcut durumunu belirlemek ve saptanan sonuçlar doğrultusunda çözüm önerisi getirmek çalışmanın ana hedefidir. Trabzon'un merkez ilçesi olan Ortahisar'da büyüklük, yoğunluk ve konum özellikleri dikkate alınarak 4 park (Millet Bahçesi Avni Aker Parkı, Meydan Parkı, Botanik Park, Eko Park) örnek alan olarak seçilmiştir. Kent parklarında kullanıcıların kolayca kentsel yaşama katılabilmesi için mevcut eksiklikleri belirlemek, parkların daha erişilebilir hale getirilmesi için yapılması gereken düzenlemeleri ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is observed that the majorşty of many urban spaces and structures in the environment we live in are inaccessible to individuals with disabilities and mobility impairments. Due to the obstacles created by the cities we live in. People who cannot integrate with the society cannot go out of the house and join the society. To end this situation, urban spaces and buildings should be designed with everyone in mind, not just people in a certain group. Urban parks are public spaces that people use to relax and have fun, and where they can touch and feel the green. Therefore, parks should be taken into consideration while urban planning is being done, and they should be welldesigned and in sufficient number within the city. This study aims to investigate the problems faced by not only the disabled and those with mobility restrictions, but also all people in the use of urban parks, and to offer solutions to these problems within the scope of universal design and accessibility. In this context, the main objective of the study is to determine the status of urban parks by examining the concept and standards of accessibility, the concept and principles of universal design. In Ortahisar, the central district of Trabzon, 4 parks (Avni Aker Nation Garden Park, Atatürk Square Meydan Parkı, Botanical Park, Eko Park) were selected considering their size, density and location characteristics. It is aimed to determine the existing deficiencies in urban parks so that users can easily participate in urban life, and to reveal the arrangements that need to be made to make the parks more accessible.