A New methodology for predicting generated traffic: A case study to estimate the regional freight traffic for G.A.P. area
  1. Tez No: 14631
  2. Yazar: CUMHUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ YÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Gruplama Tekniği, Temel Bileşen Analizi, üretilen Trafik Tahmini. Anabil im Dalı, Clustering Technique, Principal Component Analysis, Generated Traffic Estimation
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÜRETİLEN TRAFİK TAHMİNİ İÇİN YENİ BİR METODOLOJİ: G.A.P. ALANI BÖLGESEL YÜK TRAFİĞİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞMASI Cumhur AYDIN Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Rüştü Yüce Doç. Dr. Ayhan inal 109 sayfa, Nisan 1991 ÖZET Bu çalışmada, çok değişkenli istatiksel analiz tek niklerinden yararlanarak üretilen trafik talebi tahminini gerçekleştiren bir yöntem sunulmuştur. Bu teknikler, değer lendirmede özellikle girdi azaltımı ve yorumu sağlayan grup lama ve temel bileşen analizleridir. önerilen yöntem, gerekli lokal bilginin toplanmasıyla daha sonra Güneydoğu Anadolu Proje (GAF') alanına uygulanmıştır. Araştırmada;gruplama tekniği ile, planlama gereksinmeleri için daha gerçekçi bir bölgelemeye temeller sağlanmıştır. Çalışma, proje alanı zonlarındaki karayollarında yıllık ortalama günlük yük taşımacılığı trafiğini belirleyen bir yaklaşımı tanımlayacak şekilde ilerlemiştir. Bu anlamda, dört temel kavram trafik yaratıcı unsurlar olarak seçilmiştir. Bunlar sırasıyla, Cl) Tarımsal karakteristikler (2) însan gücü dağılımı ve endüstriyel karakteristikler; (3) Sosyal ka rakteristikler ve (4) Erişilebilirlik karakteristikler 'dir. Bu başlıklar altında birçok değişken incelenmiş ve temel bileşen analizi kullanılarak formüle edilmiş ve daha sonra da nihai seçim için adımsal lineer regrasyon programı çalıştırılmıştır. Seçilen model çabuk sonuç alıcı, orijinal değişkenler in temel bileşenleri olan birkaç bağımsız değişkenle görece li basitlikte lineer regrasyon denklemlerini vermektedir. Bu form gelecek trafik tahmini için de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
A NEW METHODOLOGY FOR PREDICTING GENERATED TRAFFIC: A CASE STUDY TO ESTIMATE THE REGIONAL FREIGHT TRAFFIC FOR G.A.P. AREA Cumhur AYDIN Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, Ph.D. Thesis Supervisors: Prof. Dr. Rüştü Yüce Assoc. Prof.Dr. Ay han inal 109 pages, April 1991 ABSTRACT In this study, a methodology which utilizes multivari ate statistical analysis techniques for generated traffic estimation has been presented. These techniques are cluster and principal component analysis which are specially effi cient in data reduction and interpretation for evaluation purposes. The proposed methodology has then been applied to Southeastern Anatolia Project (GAP) area by gathering the necessary local data. In the research, by the use of clus- iiitering technique, the basis for a more accurate regionali- zation to meet planning needs has been provided. The study has been proceeded to outline a procedure for estimating an annual average daily freight traffic on highways in the project area zones. In this respect, four measures have been chosen as representative traffic generators. These are: (1) Agricultural Characteristics; (2) Man Power Distribution and Industrial Characteristics; (3) Social Characteristics and (4) Accessibility Characteristics. Many variables under these headings have been refined and formulated by using principal component analysis and then stepwise linear re gression program has been run for the final selection. The final model is quick-response, yielding relatively simple regression equations with only a few independent variables which are the principal components of the original variables. This form has also been used for the future traf fic prediction.