Sabit gündüz ve gece çalışan sağlık personelindesirkadiyen ritim ile uyku kalitesi, beslenme durumu vekafein alımının değerlendirilmesi
Evaluation of circadian rhythm and sleep quality,nutritional status and caffeine intake in healthcareworkers with constant day and night work
  1. Tez No: 825190
  2. Yazar: KEVSER TOKALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, sirkadiyen ritim, uyku kalitesi, kafein alımı, Nutrition, circadian rhythm, sleep quality, caffeine intake
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada sabit vardiyalı gündüz ve gece çalışan sağlık personelinde sirkadiyen ritmin uyku kalitesi, beslenme durumu ve kafein alımına etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Ek Hizmet Binasında, sabit gündüz (n=125) ve sabit gece (n=125) düzeninde çalışan 20-60 yaş arası, 52 erkek ve 198 kadın olmak üzere toplam 250 çalışan ile yürütülmüştür. Çalışma verileri için demografik bilgi formu, Morningness Eveningness Questionnaire (MEQ), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), Uluslararası Fiziksel Aktivite (IPAQ), Kafein Tüketim Sıklığı Anketi ve antropometrik ölçümler araştırmacı tarafından yüz yüze usulüne uygun şekilde ölçülerek alınmıştır. Çalışma sonucunda, sabit gece vardiyasında çalışan bireylerin tükettikleri ana öğün sayısı sabit gündüz vardiyasındaki bireylere göre daha az bulunmuştur (p0,05). Bozulan sirkadiyen ritmin bireylerin uyku kalitesini ve beslenmelerini olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu etkileri en aza indirmek için yeterli uyku süresine (en az 7 saat/gün) ulaşılmasına dikkat edilmelidir. Çalışanlara kronotipe uygun çalışma programının önemi konusunda eğitim vermek ve bu konuda farkındalık yaratmak faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of circadian rhythm on sleep quality, nutritional status and caffeine intake in fixed shift day and night health care workers. This study was conducted with a total of 250 employees, 52 males and 198 females, aged 20-60 years, working in fixed day (n=125) and fixed night shifts (n=125) at Kahramanmaraş Necip Fazıl City Hospital Additional Service Building. Demographic information form, Morningness Eveningness Questionnaire (MEQ), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Caffeine Consumption Frequency Questionnaire and anthropometric measurements were taken by the researcher face to face. As a result of the study, the number of main meals consumed by individuals working in the fixed night shift was found to be less than those working in the fixed day shift (p0.05). It was concluded that disrupted circadian rhythm negatively affects sleep quality and nutrition of individuals. In order to minimize these effects, adequate sleep duration (at least 7 hours/day) should be ensured. It would be useful to educate employees about the importance of a chronotypically appropriate work schedule and to raise awareness on this issue.