Obezitede uzun kodlamayan RNA'ların rolü
The role of long noncoding RNAs in obesity
- Tez No: 825224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE GÜLCİHAN ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Genetics, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, LncRNA, PPARγ, Ekspresyon, Obesity, LncRNA, PPARγ, Expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
OBEZİTEDE UZUN KODLAMAYAN RNA'LARIN ROLÜ Merve BAŞAR Erciyes Üniversitesi, Genom ve Kök Hücre Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2023 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Müge Gülcihan ÖNAL ÖZET Obezite, çevresel ve genetik faktörlerin etkilediği multifaktöriyel bir hastalıktır. Son yıllarda genom dizileme teknolojilerinin klinikte kullanılmaya başlanmasıyla obezitede, anlamlı mutasyonların olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum; hastalıkların moleküler temellerinin aydınlatılmasında epigenetik mekanizmaların önemini artırmıştır. Obeziteyle ilişkili LncRNA (long non-coding RNA)'ları içeren kesin moleküler süreçler hala belirsizliğini korumaktadır. LncRNA'ların birtakım hastalıklarda gen regülasyonuna katkıda bulunan ara ürünler olarak kabul edilmektedir. Yaptığımız çalışmada, obezite tedavisinin hedefleri arasında olan PPARγ genindeki LncRNA'ların etkisine bakılması amaçlanmaktadır. Obezler arasında peroxisome proliferator activated receptor gamma (PPARγ) geniyle LncRNA'ların ekspresyonunun obezite sınıflamasındaki ilişkisi değerlendirildi. Çalışmamızda, PPARγ geninin obezite sınıfları arasında ifade farklılığının ve literatürdeki yapılan çalışmalardan referans alınarak LncRNA (Lnc-U90926) geninin insan ortoloğu LOC105377284 geni hem obeziteyle hem de PPARγ ile olan ilişkisinin ortaya konulduğu ilk çalışmadır. Kontrol grubuna göre PPARγ ve LOC105377284 transkript seviyelerini BKİ'yle kıyasladığımızda, artan BKİ'ye göre mRNA seviyelerinin arttığı bulunmuştur. Sonuçlarımız, PPARγ ve LOC105377284 genlerinin kandaki transkript seviyeleri değerlendirildiğinde obezitede etkileri olabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF LONG NONCODING RNAs IN OBESITY Merve BAŞAR Erciyes University, Gevher Nesibe Genome and Stem Cell Institute Master Thesis, July 2023 Supervisor: Dr. Müge Gülcihan ÖNAL ABSTRACT Obesity is a multifactorial disease affected by environmental and genetic factors. In recent years, with the use of genome sequencing technologies in clinic, it has been determined that there are no significant mutations in obesity. This situation; has increased the importance of epigenetic mechanisms in elucidating the molecular basis of diseases. The definite molecular processes involved in obesity-associated LncRNAs (long non-coding RNAs) still remain unclear. LncRNAs are recognized as intermediates that contribute to gene regulation in a number of diseases. In our study, it is aimed to look at the effect of LncRNAs in the PPARγ gene, which is among the targets of obesity treatment. The relationship between the peroxisome proliferator activated receptor gamma (PPARγ) gene and the expression of LncRNAs in obesity classification was evaluated among obese people. In our study, the difference in expression of the PPARγ gene between obesity classes and the human ortholog LncRNA (Lnc-U90926) gene, LOC105377284 gene, with reference to studies in the literature, is the first study to reveal its relationship with both obesity and PPARγ. When we compared PPARγ and LOC105377284 transcript levels with BMI compared to the control group, it was found that mRNA levels increased with increasing BMI. Our results indicate that PPARγ and LOC105377284 genes may have effects on obesity when blood transcript levels are evaluated.