Dynamics of high tech industrial districts and some implications for Turkey
- Tez No: 82523
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sanayi bölgecikleri, buluşçu çevreler ve ağlar, öğrenen bölge, teknoparklar ve bilim parkları, teknoloji geliştirme merkezleri, buluş modelleri, güven ve sinerci, kapalı ifade olunan bilgi, üretim ağlan ve örgütlenmeleri, yüksek teknoloji düzenleme mekanizmaları. vı, Industrial districts, innovative milieux and networks, learning region, techno- and science parks, technology development centers, models of innovation, trust and synergy, tacit knowledge, production networks and organization, high-tech regulation mechanisms. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
.a oz YÜKSEK TEKNOLOJİ SANAYİ BÖLGECİKLERİNİN DİNAMİKLERİ VE TÜRKİYE İÇİN BAZI ÇIKARSAMALAR Beyhan, Burak Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Eylül 1999, 228 sayfa Bu çalışmanın amacı yüksek teknoloji sanayi bölgeciMerinin dmamiklerini aydınlatarak bu tür bölgeciklerin Türkiye'de tekrarlanabilmesi olasılığına ışık tutmaktır. Eğer bölgeler ve kentler yeni küresel sosyo-mekansal düzenlemenin bir parçası olmak istiyorlarsa, yaşayabilir yüksek teknoloji sanayi bölgecikleri kurarak kendi buluşçu kapasitelerini geliştirmeleri gerekir. Yüksek teknoloji sanayileri neden ve nasıl belli bölgelerde gelişmekte ve diğerlerinde gelişememektedir? Sosyal, ekonomik ve özellikle yerel özellikler ve süreçler bakımından bu tür sanayi gelişimine özel olan hususlar nelerdir? ve bu neden böyle olmaktadır? Bu tez temelde bu sorulan cevaplamaya çalışmaktadır. Bunun için, bu çalışmada; ilk olarak, yüksek teknoloji sanayi gelişimine ilişkin kuramsal bir altlık oluşturulmakta; daha sonra, yüksek teknoloji sanayi bölgeciklerinin dinamiklerinin aydınlatılabilmesi için tüm dünyaya yayılmış bulunan yüksek teknoloji bölgelerinin ve merkezlerinin bir çoğu gözden geçirilerek bu tür bölgeciklerin yapısal özellikleri ve düzenleme mekanizmaları çözümlenmekte; bunu takiben, Türkiye'deki yüksek teknolojibölgelerinin gelişimi araştırılmakta ve teknoloji geliştirme merkezlerinin yaşayabilir yüksek teknoloji bölgelerine dönüştürülmesi için bazı çıkarsamaların ve politika reçetelerin belirlenmesi bakımından potansiyel teknoloji geliştirme merkezleri örnek çalışmalar olarak ele alınarak özellikleri çözümlenmekte; ve son olarak ta, genel bir değerlendirme ve durum tespiti yapılarak, Türkiye'ye özgü bazı çıkarsamalar elde edilmektedir. Çalışmanın yöntemi bir tür yazın taraması ve konu üzerine elde edilebilen yazılı dokümanlar, istatistiksel değerler, alan çalışmaları, tarihsel veriler ve değişik yayınlara gönderme ile yapılan karşılaştırmalı çözümlemelerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMICS OF HIGH-TECH INDUSTRIAL DISTRICTS AND SOME IMPLICATIONS FOR TURKEY Beyhan, Burak M. S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ali Türel Co-Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın September 1999, 228 pages Aim of this study is to clarify the dynamics of high-tech industrial districts in order to shed some light on the possibility of replication of them in Turkey. If the regions and cities are to be an integrated part of the new global socio-spatial regulation, they should develop their own innovation capacity through establishing viable high-tech industrial districts. How and why do high-tech industries develop in a specific location and not in others? What is special in terms of social, economic and especially local characteristics and processes to this type of industrial development? And why is it so? This thesis essentially tries to answer these questions. For this purpose, firstly, a theoretical framework relating to the high-tech industrial districts have been constructed. Secondly, in order to highlight the dynamics of high-tech industrial districts, structural characteristics of and regulation mechanisms relating to this kind of industrial districts have been analyzed by reviewing a wide range of high-tech regions and centers spread all around the world. Thirdly, Turkish high-tech industrial development mexperience have been investigated and characteristics of potential technology development centers have been analyzed as case studies in order to bring about some implications and policy prescriptions for their transformation into viable high-tech regions. Lastly, making a general evaluation some policy implications specific to Turkey have been drawn. The methodology of the study is a kind of literature survey and comparative analysis with reference to the available written documents on the topic, statistical values, field surveys, historical data and various publications.