Investigation of design criteria for river bonk protection facilities
Şev koruma yapıları tasarım kriterlerinin araştırılması
  1. Tez No: 82524
  2. Yazar: SIRRI VURAL BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev Koruması, HEC-RAS paketi, Fildöfer, Riprap, İstinat Duvan, Canlı İksa, Hidroekonomik Analiz iv, Bank Protection, HEC-RAS package, Gabion, Riprap, Retaining wall, Vegetation, Hydroeconomic Analysis 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
öz ŞEV KORUMA YAPILARI TASARIM KRİTERLERİNÎN ARAŞTIRILMASI BİLEN, Sun V. Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A Melih YANMAZ Eylül, 1999, 233 sayfa Nehir yatağı şevleri şiddetli akımların oluşturacağı aşındırıcı etkilere karşı korunmalıdır. Bu çalışmada şev koruma yapılarının tasarım kriterleri hidrolik, hidrolojik, yapısal ve ekonomik gereksinimler göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Bu koruma yapılarının uygulama şartlan araştırılmış ve hidroekonomik analiz yapılmıştır. Vakfıkebir ilçesinde Devlet Su İşleri'nce (DSİ) öngörülen taşkın koruma projesi gözden geçirilmiş, DSİ tarafından önerilen yapılar ve bunlara ek olarak bazı koruma yapılan hidroekonomik analizler yapılarak detaylı olarak çalışılmıştır. Fildöfer duvar ve şedde şevi koruma yapısı olarak riprap kaplama uygulanabilirlik, güvenlik ve ekonomi açılanndan en uygun çözüm olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DESIGN CRITERIA FOR RIVER BANK PROTECTION FACILITIES BİLEN, Sim V. M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Melih YANMAZ September, 1999, 233 pages River banks need to be protected against erosive effects of flows under severe conditions. The design criteria for various types of bank protection facilities are reviewed in terms of hydraulic, hydrologic, constructional and economic requirements. Conditions of applicability of these measures are assessed and hydroeconomic analyses are performed for a case study. A flood mitigation project prepared by Turkish State Hydraulic Works (DSİ) for Vakfıkebir is investigated. The recommended facilities by DSİ and additional measures are studied in detail by performing hydroeconomic analyses. Gabion wall and riprap protection on embankment is proposed for this project on the basis of feasibility, safety and economy.