Perceptual and conceptual features of event segmentation
Olayları birimlere ayırmanın algısal ve kavramsal özellikleri
  1. Tez No: 825305
  2. Yazar: TOLGAHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE CANDAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: olayları birimlere ayırma, segmentasyon, görsel aktivite indeksi, meta-farkındalık, video hızı, ikinci kez izleme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bir pilot çalışma ve iki deneyde bu tez günlük doğal olayları birimlere ayırmanın kavramsal ve algısal yapısını etkileyen faktörleri incelemektedir. Pilot çalışmanın sonuçlarına göre birimlerin olduğu yerler birimlerin olmadığı yerlerden sadece Görsel Aktivite İndeksi (GAİ) kullanılarak ayrıştırılamaz, olay birimlerinin yüzde 50'den fazlası yüksek GAİ içermektedir, ve en büyük birimlerin en küçük birimlere göre daha büyük bir kısmında yüksek GAİ verisi bulunmaktadır. Genel olarak pilot çalışma GAİ gibi bir ölçüm aracının birimlere ayırmayı otomatikleştirmede önemli bir faktör olacağını göstererek literatürü ileri taşıyacağı düşünülmektedir. İlk deney birimlere ayırmanın altında yatan bir diğer algısal boyutunu irdelemektedir. 5 farklı hız kullanarak (1x, 1.25x, 1.5x, 1.75x, 2x), birimlere ayırırken doğal bir hız olup olmadığı, ya da birimlere ayırma sürecinin belli bir hızdan sonra değişip değişmeyeceği gözlemlenmeye çalışılmaktadır. Sonuçlara göre videoların hızları olayları birimlere ayırma sürecini etkilemektedir, ve bu değişim birimlerin sayısını azaltmak ve süresini uzatmak şeklinde olmaktadır. İkinci deney olaylara dair şemaları etkileyen meta-farkındalık ve videoları ikinci kez segmente etmenin/izlemenin üst-bilişi ön bilgiyi ya da beklentileri etkileyerek değiştireceğini ummaktadır. Sonuçlara göre bir olayı iki defa segmente etmek en büyük birimlerin kavramsallaştırılmasını, büyük olasılıkla olaylara dair ön bilgiyi artırarak, birim sayısını azaltma şeklinde etkilediğini göstermektedir. Azalan en büyük birim sayısı bu birimlerin boyutunun artmasını sağlamakta, ve aynı sayıdaki en küçük birimin daha az büyük birimle ilişkilendirilmesine sebep olmaktadır. Ayrıca meta-farkındalık oluşturularak ikinci kez izlenen videolarda en küçük birimlerin sayısının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With one pilot study and two experiments, this thesis investigates several perceptual and conceptual features contributing to the event boundary perception of naturalistic activity videos. The pilot study's findings show that Visual Activity Index (VAI) scores are insufficient to separate event boundaries from non-event boundaries; more than 50% of event boundaries consist of high visual activity, and more coarse boundaries involve higher VAI scores than fine boundaries. Findings overall in the pilot study show that VAI scores can take literature closer to automated segmentation without actual human segmentation. The first experiment taps into another bottom-up feature of event segmentation. By manipulating the speed of videos in 5 levels (1x, 1.25x, 1.5x, 1.75x, 2x), this study aims to find a natural segmentation speed, after which the segmentation behavior alters. Results show that video speed alters segmentation frequency by decreasing the boundary number and increasing the boundary length. The second experiment aimed to influence top-down event schemas by manipulating meta-awareness and controlling for second segmentation. Results indicate that segmenting an event twice changes the conceptualization of coarse boundaries, possibly by changing prior knowledge, and the segmentation frequency of coarse boundaries decreases. This suggests that larger coarse boundaries might end up with more fine boundaries of the same size chunked into them. Furthermore, the second viewing affects the number of fine boundaries with meta-awareness, and the number of fine boundaries increases in the second segmentation with awareness. keywords: event segmentation, visual activity index (VAI), video speed, meta-awareness, second segmentation, second viewing