Sağlık kurumlarında insan kaynakları uygulamaları üzerine bir araştırma: Gaziantep ili örneği
A research on human resources practices in health institutuons: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 825316
  2. Yazar: HÜLYA HANÇERKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Çalışanları, Human Resources, Human Resources Management, Health Services, Health Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu inceleme de insan kaynakları uygulamalarının , sağlık kurumdaki etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. 1055 sağlık personeline uygulanan anket sonucuna göre analizler yapılmış olup literatür araştırması ile birleştirilip yorumlanmıştır. İnsan kaynaklarında ki uygulamalarının sağlık seköründeki örnekleri ve önemi konu alınmıştır. Bu yüksek lisans tezinin birinci ve ikinci bölümlerinde literatür çalışması yapılmıştır. Birinci bölümde sağlık ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Bu kavramlar sağlık,sağlık kurumu, sağlık hizmeti, sağlık hizmetinin özellikleri genel bir anlatımla açıklanmıştır. İkinci bölümde personel kavramı, personel yönetimi, personel yönetimiin tarihçesi detaylı bir şekilde incelenmiş ve açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise insan kaynakları, insan kaynakları yönetimi kavramlarının ve uygulamalarının sağlık sektöründenki önemi, amacı vs arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bölüm de araştırmanın amacı, yöntemi, kısıtları, araştırma modeli ve hipotezlerine yer verilmiştir. Son olarak da araştırmanın sonuç ve önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this review, it has been investigated whether human resources practices have an effect on the health institution. Analyzes were made according to the results of the questionnaire applied to 1055 health personnel, and they were combined with the literature research and interpreted. The examples and importance of the practices in human resources in the health sector are discussed. In the first and second parts of this master's thesis, a literature study was conducted. In the first chapter, the concepts related to health are explained. These concepts, health, health institution, health service, the characteristics of health service are explained in a general way. In the second part, the concept of personnel, personnel management, the history of personnel management are examined and explained in detail. In the third chapter, the relationship between human resources, human resource management concepts and practices in the health sector, its purpose, etc. has been examined. In this section, the purpose, method, constraints, research model and hypotheses of the research are given. Finally, the results and recommendations of the research are given.