An Efficient battery charger design with optimum charging algorithm
Optimum şarj metodu kullanarak yüksek verimde batarya şarj edici tasarlanması
  1. Tez No: 82532
  2. Yazar: ÜMİT BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: KGK, batarya şarj devresi, sıfır gerilim sıfır akım anahtarlama, verim, optimum şarj algoritması. vı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
?. oz OPTIMUM ŞARJ METODU KULLANARAK YÜKSEK VERİMDE BATARYA ŞARJ EDİCİ TASARLANMASI Bülbül, Ümit Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif Ertaş September 1999, 70 sayfa Bu çalışmada KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı) sistemlerinin önemi vurgulanmış, bu sistemlerin özel bir uygulaması olan batarya şarj cihazı tanıtılmıştır. Sıfir gerilim sıfir akım anahtarlama yapısı kullanılarak 24V,110Amper-saatlik kapalı tip kurşun-asid aküleri şarj etmek için yüksek frekans ve yüksek verimde batarya şarj devresi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Batarya ömrünün uzatılarak doldurulması için optimum şarj metodu uygulanmıştır. Şarj kontrol devresi, ayrı bir tümdevre kullanılmaksızın yalın elemanlarla gerçekleştirilmiştir. Seçilen topolojiye göre güç ve kontrol devreleri tasarlamıştır. Prototipin performansı test edilmiş ve endüstriyel benzeriyle kıyaslanmıştır. Elde edilen veriler, deneysel performans karakteristiMerinin teorik sonuçlarla uyumlu olduğunu göstermektedir. Tasarlanan batarya şarj devresi, KGK olarak ASELSAN Şirketi askeri projelerinde kullamlmak üzere geliştirilmiştir. Bu uygulamalarda verimlilik veperformans önemli olduğundan, tasarım hedefi olarak alınmıştır. Sonuçta, tasarlanan şarj devresini içeren cihaz, piyasada bulunan tipleriyle kıyaslandığında daha verimli ve daha güvenilir bir yapıdadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EFFICIENT BATTERY CHARGER DESIGN WITH OPTIMUM CHARGING ALGORITHM Bülbül, Umit M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Arif Ertaş September 1999, 70 pages In this study, the importance of UPS (Uninterruptible Power Supply) sytems is emphasized and battery charger is introduced as a special type of these systems. Using zero voltage zero current switching approach, a high frequency, high efficieny battery charger is designed and implemented for charging 24V,110Ah sealed lead-acid batteries. An optimum charging algorithm is applied for the lead-acid batteries to extend their service lives. Control circuit is set up by means of discrete elements without using an extra IC. According to the selected topology power and conrol circuits are designed. The performance of the charger is tested on the implemented prototype and compared with an industrial one. The test results obtained in the laboratory show that the experimental performance characteristics are in good agreement with the theoretical results. The designed charger circuit is developed to be used as an UPS in military projects of ASELSAN Inc., where efficiency and performance are mimportant. Therefore, these are taken as the design goals of this study and as a result, the device including the charger circuit is more efficient and more reliable compared to the bulky chargers in the industry. Keywords : UPS, battery charger, zero voltage zero current switching, efficiency, optimum charging algorithm. IV