Implementation of vector control for induction motor drives
Asenkron motor sürücüler için vektör kontrol uygulaması
- Tez No: 82536
- Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alan Yönlendirmeli Control, Değişken Hızlı Sürücüler, Asenkron Motor Sürücüler vı, Field Orientation Control, Variable Speed Drives, Induction Motor Drives IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz ALAN YÖNLENDİRMELİ SÜRÜCÜLERİN DÜŞÜK HIZDA ÇALIŞTHULMASI CAN, Hayrettin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Ocak 1999, 142 sayfa Yakın bir zamana kadar, değişken hızlı sürücü sistemlerde de motorlar kullanılmaktaydı. Günümüzde güç elekroniği elemanları, dijital sinyal işleyicilerdeki gelişmeler ve control tekniklerindeki ilerlemeler ile asenkron motorlar de motorların yerini alabilecek ilk aday olarak gösterilmektedir. Asenkron motorlarda alan yönlendirmeli kontrolün kullanılmasıyla, de motorlarda olduğu gibi, akı ve moment değerleri birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilir. Alan yönlendirme ile kontrol edilen asenkron motorların performansı büyük ölçüde stator akısının doğru tahminine bağlıdır. Literatürde, akı tahmini için birçok metodlar kullanılmaktadır. Bu tezde, akı tahmini için gerilim modeli olarak bilinen metod kullannılmıştır. Gerilim modelininin en önemli iki avantajı; hız algılayıcısının kullanılmaması ve rotor direncinden bağımsız olmasıdır. Dezavantajı ise; modelin açık integrasyon işlemi içermesidir. Gerilim modelinde akı tahmini için yalnızca stator gerilim ve akım bilgileri yeterlidir.Gerilim modelinde açık integrasyon işlemi, tahmin edilen akı üzerinde driftlere neden olmaktadır. Tezde, tahmin edilen stator akısı üzerinde oluşan driftleri yok etmek için değişik açık integrasyon algoritmaları denenmiş ve birbirleri ile karşılaştınlmıştır. Bu tez çalışmasında ayrıca alan yönlendirmeli kontrol TMS320C31 dijital sinyal işleyici kullanılarak uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol sisteminin yazılımı ise C programlama dilinde yazılarak DSP assemblisine derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON LOW SPEED OPERATION OF FIELD ORIENTED DRIVES CAN, Hayrettin M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. H. Bület ERTAN January 1999, 142 pages For many years, dc motors had the dominance in variable speed drive applications. However, with the advent of new power electronic devices, digital signal processors and development in control techniques, induction motor drive systems became the prime candidate to take the place of the dc motor drives. By using field orientation control, the torque and the flux of induction motors can be controlled independently as in dc motors. The control performance of field oriented induction motor is greatly depend on the stator flux estimation. In literature, many stator flux estimation methods are used. In this thesis voltage model is used for the stator flux estimation. This model has two major advantages. The first one is the elimination of speed sensor and the second one is the independence on rotor resistance. However, it involves an open integration. In the voltage model, only the stator current and voltage are used for the stator flux estimation. iiiIn the voltage model, open integration causes drifts on the estimated stator flux. In this thesis, to eliminate drifts on the estimated stator flux, different open integration algorithm are used and these algorithm are compared with each others. Moreover, in this study, the field orientation control is implemented on TMS320C31 digital signal processor. The software of the control system is written in C programing language and then compiled to digital signal processor assembly.