Solution properties of poly(Dimethyl siloxane) and temory phone diagram of poly(X-steoril-X-L-glutemate) poly (Dimethyl siloxene)/ tetrahydrofuran system
Poli (Dimetril siloksan)'ın çözelti özellikleri ve poli (X-steoril-X,L-Glutemat) poli (Dimetril siklosan)/ tetrahidrofuran sisteminin üçlü faz diyagramı
- Tez No: 82535
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(dimetil siloksan), Işık Saçılması, Bozulmamış Boyut, Poli(Y-stearil, a-L, glutamat), Üçlü Faz Diyagramı. vı, Poly(dimethyl siloxane), Light Scattering, Unperturbed Dimension, Poly(y-stearyl, a-L, glutamate), Ternary Phase Diagram. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ POLİ(DİMETİL SİLOKSAN)'IN ÇÖZELTİ ÖZELLİKLERİ VE POLİ(y-STEARİL-a,L-GLUTAMAT) / POLİ(DİMETİL SİLOKSAN) / TETRAHİDROFURAN SİSTEMİNİN ÜÇLÜ FAZ DİYAGRAMI Büyüktanır, Ebru Aylin Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz Ocak 1999, 92 sayfa Bu çalışma, poli(dimetil siloksan)'ın, PDMS, çözelti özelliklerinin ışık saçılması, jel geçirgenlik kromatografisi /ışık saçılması (GPC/LS) ve viskometre metodlanyla incelenmesiyle birlikte çubuksu polimer / yumaksı polimer / çözücü: Pok(y-stearil,a-L,glutamat) / poli(dimetil siloksan) / tetrahidrofuran, THF sisteminin üçlü faz diyagramının optik mikroskop kullanılarak elde edilmesini kapsar.PDMS örneği çözücü olarak toluen, çöktürücü olarak metanol kullanılarak 25°C'de sıvı-sıvı çöktürme yöntemiyle fraksiyonlandırıldı. Fraksiyonların ağırlıkça molekül ağırlık ortalamaları, ikinci terim katsayıları ve z-ortalama jirasyon yarıçapları ışık saçılması yöntemiyle“Zimm”metodu kullanılarak bulundu, örneklerin molekül ağırlıkları ve molekül ağırlık dağılımları ise GPC/LS yöntemi ile elde edildi. Bu fraksiyonların toluen içinde 30 °C'de, metil etil keton, MEK içinde 20°C'de, bromosiklohekzan, BCH içinde 26 °C ve 28 °C'de viskoziteleri ölçüldü. İntirinsik viskozite-molekül ağırlığı ilişkileri Mark- Houwink-Sakurada eşitliğine göre bulundu. MEK 20 °C'de ve BCH 28°C'de PDMS için teta çözücü olarak bulundu. PDMS'ın ortalama boyutlarının sıcaklık ve çözücüden etkilendiği gözlendi. Bozulmamış boyutları ve uzun-aralıklı etkileşim parametreleri Stokmayer-Fixman eşitliğinden bulundu. Değişik ektrapolasyon metodları uygulanarak toluen içinde PDMS'ın karakteristik oram 6.66 olarak bulundu. Bu değer polisitirenin karakteristik oram (10.0) ile karşılaştırıldığında PDMS'ın daha esnek bir zincir olduğu görülür. Çünkü PDMS 'nın ana zincirinde oksijen atomu bulunur ve büyük yan grupları yoktur. Bu çalışmanın ikinci kısmında ise çubuksu polimer / yumaksı polimer /çözücü sisteminin üçlü faz diyagramları elde edildi. PDMS zincirlerinin Poli(y-stearil,a-L,glutamat)'m A-B noktalarım etkilediği gözlendi. Fakat PDMS'ın molekül ağırlığı değişiminin faz diyagramlarını etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION PROPERTIES OF POLY(DIMETHYL SBLOXANE) AND TERNARY PHASE DIAGRAM OF POLY(y-STEARYL-a,L-GLUTAMATE) / POLY(DIMETHYL SILOXANE) / TETRAHYDROFURAN SYSTEM Büyüktanır, Ebru Aylin M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz January 1999, 92 pages This research covers the studies on the solution properties of poly(dimethyl siloxane), PDMS, by using light scattering, Gel Permeation Chromatography / Light Scattering, GPC/LS, viscometry methods and also the ternary phase diagram of rod-like polymer / random coil polymer / solvent: Pory(y-stearyl,a-L, glutamate) / poly(dimethyl siloxane) / tetrahydrofuran, THF system by using optical microscopy. IllPoly(dimethyl siloxane) samples were fractionated by using toluene as solvent and methanol as non-solvent at 25 °C by means of liquid-liquid precipitation method. Their weight average molecular weights, second virial coefficients, and the z-average radius of gyration were found according to“Zimm”method by using light scattering. Their molecular weights and molecular weight distributions were determined by GPC/LS. The intrinsic viscosity measurements of these fractions were studied in toluene at 30 °C, in methyl ethyl ketone, MEK, at 20 °C, in bromocyclohexane, BCH, at 26 °C and 28 °C. Their intrinsic viscosity- molecular weight relationships were found according to Mark-Houwink- Sakurada equation. MEK at 20 °C and BCH at 28 °C were found as the theta solvents for PDMS. It is observed that the average dimensions were affected from solvent and temperature. The unperturbed dimensions and the long range interaction parameters were obtained by using Stockmayer- Fixman equation. Different extrapolation methods were applied to find the unperturbed dimension in toluene and the characteristic ratio was found as 6.66. Comparison of this value with that of polystyrene (10.0) shows that PDMS chain is more flexible because it has oxygen atom in the backbone and no bulky side groups. In the second part of this research, we obtained the ternary phase diagrams of rod-like polymer/ random coil polymer / solvent system. It is observed that PDMS chain affected the A-B points of Pory(y-stearyLa-L, glutamate). However, molecular weight changes of PDMS chains did not influence the phase diagrams.