Futbolcularda 8 haftalık fonksiyonel direnç antrenmanlarının bazı parametreler üzerinde etkisinin karşılaştırılması
A comparison of the effects of 8-week functional resistance training on some parameters in football players
  1. Tez No: 825427
  2. Yazar: RIDVAN CİRİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL KİSHALI, DR. GÖKHAN ATASEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Direnç, Fonksiyonel, Antrenman, Soccer, Resistance, Functional Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı,futbolcularda sekiz haftalık direnç antrenmanlarının bazı parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın çalışma ve kontrol grubu 2022-2023 sezonu T.F.F Elit ligde mücadele eden Erzurumspor F.K. U-19 futbol takımı futbolcuları oluşturmuştur. Çalışmanın kontrol ve çalışma gruplarını seçerken önce tüm U 19 futbolcularına ilk gün vücut kompozisyonu ölçümü ile CMJ testi ile Drop jump testlerine tabi tutuldular. İkinci gün ise 10 metre ve 30 metre sürat testi ile illionis çeviklik testi uygulandı. Daha sonra tüm katılımcılar“Research Randomizer”programı aracılığıyla rastgele yöntemle deney grubu ve kontrol grubu diye 2 gruba ayrılmıştır. Dedikten sonra deney (n:14) ve kontrol (n:13) gruplarına ayrılmıştır. Futbolcular deney (n:14) ve kontrol (n.13) gruplarına ayrılmıştır. Takım antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca haftada 3 gün olmak üzere toplamda 24 direnç antrenmanı uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir antrenman yaptırılmadı ve sadece takım antrenmanına devam ettirildi. Araştırmada veriler SPSS 22.0 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Uygulanan antrenman protokolünün deney grubu üzerinde çok önemli etkisi olmadığı görülmektedir. Uygulanan antrenman protokolüne ek olarak plyometrik çalışmalara yer verilirse deney grubu üzerinde etkisinin çok daha fazla olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of eight-week resistance training on some parameters in football players. Method: The study and control group of the research consisted of Erzurumspor F.K. U-19 football players who competed in the T.F.F Elite League in the 2022-2023 season. A total of 27 football players participated in the study and were divided into experimental (n:14) and control (n:13) groups. um football players were subjected to body composition measurement, CMJ test and drop jump tests on the first day. On the second day, 10 m and 30 m sprint test and illionis agility test were performed. Then, all participants were randomly divided into two groups as experimental group and control group by using“Research Randomizer”programme. After the football players were divided into groups, in addition to the team training, a total of 24 resistance training sessions were performed 3 days a week for 8 weeks. The control group was not given any training and only team training was continued. The data were analysed using SPSS 22.0 software. Statistical significance level was taken as p0.05). Conclusion: It is seen that the applied training protocol does not have a very significant effect on the experimental group. It is thought that if plyometric exercises are included in addition to the applied training protocol, the effect on the experimental group will be much more.