MÖ 2. binyıl Batı Anadolu yerel kültleri
Local Cults of Western Anatolia in the 2nd Millennium BCE.
- Tez No: 825428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: Hitit Dini, Arzawa, Batı Anadolu, Ritüel, Kuş Falı, Hittite Religion, Arzawa, Western Anatolia, Ritual, Augury
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hititoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 484
Özet
Bu çalışma, Hitit tabletlerinden yola çıkarak, Batı Anadolu'nun MÖ 2. binyıl yerel kültleri konusuna katkı sağlamayı hedeflemektedir. Birinci bölümde, Batı Anadolu'nun fiziki ve tarihi coğrafyası incelenmiş, ortaya konmuş olan farklı lokalizasyon görüşlerine yer verilmiş ve Batı Anadolu-Hitit siyasi ilişkileri kısaca ele alınmıştır. İkinci bölüm, din ve kült kavramları üzerinde durmakta ve öncelikle din kavramının ortaya çıkışını ve gelişimini incelemekte, sonrasında ise, bu gelişimi, Hitit ve Luwi toplumlarının perspektifinden gözlemlemektedir. Üçüncü bölüm, Batı Anadolu kültleri ile ilgili bilgi veren Hitit çivi yazılı majik ritüel metinlerinin transliterasyonları ve çevirilerine ayrılmıştır. Çalışmanın bu bölümünde yer verilen metinlerin tümünün transliterasyon ve çevirileri tarafımdan yapılmış olup, metinlerin farklı edisyonları, ilgili bölümler içerisinde belirtilmiştir. Ayrıca, çalışılan metinlerde karşılaşılan ve kült ile ilgili olan tüm ögelerin incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölüm, Batı Anadolu kültlerine dair bilgi veren diğer belgelere, fal ve siyasi anlaşma metinlerine ayrılmıştır. Tezin beşinci bölümünde ise, Luwi ve Batı Anadolu pantheonu ile, bu tez çalışmasında incelenen ritüelistik metinlerde geçen diğer tanrılar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the subject of local cultures in Western Anatolia during the 2nd millennium BC based on the Hittite tablets. In the first chapter, the physical and historical geography of Western Anatolia is examined, different localization views are presented, and the political relations between Western Anatolia and the Hittites are briefly discussed. The second chapter focuses on the concepts of religion and cult, examining the emergence and development of the concept of religion and observing this development from the perspectives of Hittite and Luwian societies. The third chapter is devoted to the transliterations and translations of Hittite cuneiform ritual texts that provide information about Western Anatolian cults. All of the texts included in this section have been tranliterated and translated by me, and the different editions of the texts are indicated within the relevant sections. Additionally, an examination of all the elements encountered in the studies texts that are related to cult practices is being conducted. The fourth chapter is dedicated to the concept of augury and political treatment texts that are giving information about Western Anatolia cult practices. In the fifth and final chapter of the thesis, the Luwian and Western Anatolian pantheon, as well as other deities mentioned in the ritualistic texts studied in this thesis, are examined.