Endüstri 4.0 sürecinde yeni teknoloji girişimlerinin beşeri sermaye açısından değerlendirilmesi
The evaluation of new technology initiatives in the industry 4.0 process in terms of human capital
- Tez No: 825537
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Endüstri 4.0 Bileşenleri, Beşeri Sermaye, Türkiye, Industry 4.0, Industry 4.0 Components, Human Capital, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezin hazırlanış tarihi açısından, içinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 Sanayi Devriminin, ilk üç sanayi devriminden daha farklı olarak, tarihin seyrini kökten değiştirecek teknolojik gelişmelerin yaşanacağı ve yaşanmaya başladığı bir dönem olması itibarıyla öneminin anlaşılması bir gereklilik olmuştur. Çalışmada bu farkındalığı sağlayabilmek için Endüstri devrimleri, tarihi süreçleri bakımından, kapsamlı bir şekilde kaynak taramaları yapılarak ortaya konulmuş ve bu süreçlerde toplumda ve beşeri sermayedeki değişimler belirtilmiştir. Birinci endüstri devriminden günümüze değin teknolojideki, toplum yapısındaki ve beşeri sermayedeki değişimler incelenmiş ve bugünün dijital çağına nasıl ulaşıldığının basamakları ortaya konulmak istenmiştir. Ayrıca bu tezin konusu ve yazılma amacı olarak Endüstri 4.0 dijital devriminin ve teknoloji bileşenlerinin toplumları ve beşeri sermayeyi, iş yapış şekillerini ve meslekleri nasıl etkileyeceğinin mercek altına alınarak bu çağda yaşayan bireylerin, bu teknolojiler ve yeni mesleklere kendilerini hazırlamalarını sağlayacak, farkındalıklarını arttıracak bir kaynak olması düşünülmüştür. Önümüzdeki on yıllarda akıllı sistemlerle donatılacak sanayide insan faktörünün büyük oranda azalacağı, yetişmiş ve nitelikli personel dışındaki beşeri sermayenin istihdam dışı kalacağı öngörülmüştür. Bu bağlamda beşeri sermaye kavramı ve endüstri 4.0 teknolojilerine uyumlu işgücünün oluşturulmasıyla ilgili konular üzerinde araştırmalar yapılmış ve bu konudaki çalışmalardan yararlanarak çözüm yolları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive review of the Industry 4.0 revolution and its profound impact on society, human capital, and workforce preparation. By delving into the historical processes underlying industrial revolutions, the study aims to enhance awareness and understanding of the subject matter. Through an extensive examination of relevant literature, this research elucidates the transformations in technology, social structures, and human capital that have occurred from the first industrial revolution to the present digital age. The primary objective is to reveal the evolutionary path leading up to the current digital era and the associated challenges and opportunities.The thesis focuses specifically on the Industry 4.0 revolution, its technological components, and their societal implications. It explores how this revolution is reshaping societies and transforming human capital, and further investigates how individuals and businesses can prepare themselves for the profound changes brought about by Industry 4.0, including the emergence of new professions and altered work methodologies. A critical aspect of the study is the recognition that Industry 4.0 entails a paradigm shift where smart systems are expected to dominate industries, potentially resulting in a significant decrease in the demand for unskilled labor. In this context, the concept of human capital and its relation to the creation of a workforce that is compatible with Industry 4.0 technologies are thoroughly examined. Furthermore, the research endeavors to provide practical insights and solutions to address the challenges associated with Industry 4.0. It explores strategies for workforce preparation and the development of skills that align with the demands of the digital age.