Güzel sanatlar liselerinde uygulanan kabak kemane dersi öğretim programlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi
Examination and evaluation of the teaching programs of the kabak kemane lesson applied in fine arts high schools
  1. Tez No: 825662
  2. Yazar: SEYİTHAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Liseleri, Çalgı Eğitimi, Kabak Kemane, Öğretim Programı, High Schools of Fine Arts, Instrument Education, Kabak Kemane, Curriculum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, Güzel Sanatlar Liselerinin açılmış olduğu tarihten günümüze Kemane dersi öğretim programlarının dönemsel değişimlerinden kaynaklanan konuların, kazanımların, tonal-makamsal dizilerin kullanılmasının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Güzel Sanatlar Liselerinde iki farklı Kemane dersi öğretim programı uygulanmıştır. yayımlanmıştır. İlki 2018 senesinde hazırlanan, onaylanan ve uygulanan öğretim programı, son olarak 2022 senesinde güncellenerek kullanılmaya devam edilmektedir. Araştırma kapsamında betimsel tarama yönteminden yararlanılmıştır. Söz konusu öğretim programlarına, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesi ile Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın arşivinden ulaşılmıştır. Ulaşılan öğretim programları betimsel analiz yöntemiyle analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Öğretim programlarının karşılaştırılması yapılırken, her sınıf düzeyindeki değişimler ayrı ayrı analiz edilerek tablolaştırılmıştır. Buna göre konu, kazanım ve tonal-makamsal dizi başlıklarına göre tablolar hazırlanarak sunulmuştur. Yapılan analizler neticesi, Güzel Sanatlar Lisesi Çalgı Eğitimi-Kemane dersi öğretim programlarında, konu ve kazanım açısından bakıldığında, uygulama ağırlıklı konu ve kazanımlara yer verildiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, her iki öğretim programında da tonal yapıdaki dizilerden ziyade makamsal yapıdaki dizilere ağırlık verildiği tespit edilirken söz konusu öğretim programlarının ikisinde de faydalanılan makamsal dizilerin aynı olması dikkat çekmiştir. Buna göre, öğretim programlarında tonalmakamsal anlamda herhangi bir değişime gidilmediği görülmüştür. Özellikle 9. sınıf konu ve kazanım sayılarının 2018 öğretim programı kapsamında fazlalığı dikkat çekerken, 2022 öğretim programı kapsamında hem konuların hem de kazanımların birleştirilerek sayıca azaltıldığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular ve sonuçlar ışığında önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to evaluate the subjects, achievements, use of tonalmodal scales arising from the periodic changes of the Kemane lesson teaching programs since the establishment of Fine Arts High Schools. Two different Kemane lesson teaching programs were applied in Fine Arts High Schools has been published. The curriculum, which was first prepared, approved and implemented in 2018, continues to be used by being updated in 2022. Within the scope of the research, descriptive scanning method was used. The aforementioned curricula were accessed from the official website of the Ministry of National Education and the archive of the Board of Education and Discipline. The curricula reached were analyzed with the descriptive analysis method and the findings were reached. While comparing the curricula, the changes in each grade level were analyzed separately and tabulated. Accordingly, tables were prepared and presented according to the titles of subject, acquisition and tonal-modal scale. As a result of the analyzes made, it was determined that in the Fine Arts High School Instrument Training-Kemane course curriculum, when viewed in terms of subject and achievement, practice-oriented subjects and acquisitions were included. However, it was determined that in both curriculums, it was determined that the scales in the modal structure were emphasized rather than the scales in the tonal structure. Accordingly, it has been observed that there has not been any change in the tonal-modal sense in the curriculum. While the number of 9th grade subjects and acquisitions was particularly high within the scope of the 2018 curriculum, it was determined that both the subjects and the acquisitions were reduced in number within the scope of the 2022 curriculum. Suggestions are given in the light of the findings and results obtained.