Numerical solution of hypersonic compression corner flows
Sıkıştırma köşelerinde hipersonik akımların sayısal çözümü
- Tez No: 82567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hypersonic Flow, Compression Corner, Navier-Stokes equations, Finite Difference Method, LU-ADI Method, Boundary Layer, Euler Solution, Turbulent Solution, Baldwin-Lomax, Cebeci-Smith, Johnson-King Turbulence Models. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ SIKIŞTIRMA KÖŞELERİNDE HİPERSONİK AKIMLARIN SAYISAL ÇÖZÜMÜ Doğrusöz, Şaduman Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ünver Kaynak Eylül 1999, 96 sayfa Bu tezde, iki değişik sıkıştırma köşesinde hipersonik akım incelenmiştir. Üç boyutlu Reynolds ortalamalı, ince tabaka sıkıştırılabilir Navier-Stokes denklemleri çözülmüştür. Alt üst- Değişken Doğrultulu Kapalı (LU-ADI) adı verilen ayrıştırmalı sonlu farklı yaklaşım kullanılmıştır. Baldwin-Lomax, Cebeci-Smith ve Johnson-King türbülans modelleri uygulanmıştır. Hipersonik akım çözümü için iki geometri kullanılmıştır. Birinci geometride köşe açısı 24 derecelik olan sıkıştırma köşesi Mach 7.5 ile çözülmüştür. İkinci geometride yay şeklindeki sıkıştırma köşesi Mach 5.74 ile çözülmüştür. Sonuçlar; Mach, basınç, sıcaklık, yoğunluk ve basınç katsayısı konturları, yüzey basıncı ve yüzey sıcaklığı dağılımı, ısı transferi oranları, bölgesel yüzey sürtünmesi katsayısı ve sınır tabakası analizi olarak sunulmuştur. Sonuçlar mevcut deneysel ve sayısal veriler ile karşılaştırılmıştır. Anahar Kelimeler: Hipersonik Akım, Sıkıştırma Köşesi, Navier-Sokes Denklemleri, Sonlu Farklar Metodu, LU-ADI metod, Sınır Tabakası, Euler Çözümü, Türbülanslı Çözüm, Baldwin-Lomax, Cebeci-Smith, Johnson-King Türbülans Modelleri. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SOLUTION OF HYPERSONIC COMPRESSION CORNER FLOWS Doğrusöz, Şaduman M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu Co-Supervisor: Prof.Dr. Ünver Kaynak September 1999, 96 pages Hypersonic flows over two different compression corners are analyzed by the solution of three dimensional, thin layer, compressible, Navier-Stokes equations. A finite difference approach with Lower Upper-Alternating Direction Implicit (LU-ADI) decomposition is used. Baldwin-Lomax, Cebeci-Smith, and Johnson-King turbulence models were applied. As the test cases, a compression corner with a 24 degree corner angle and a curved compression corner are used for a Mach number of 7.5 and 5.74, respectively. Results are presented for Mach, pressure, temperature, density and pressure coefficient contours; surface pressure and temperature distributions; heat transfer rates, local skin friction coefficients, and boundary layer surveys. The computed results are compared with available experimental and computational data.