Performance evolution of super-pocket and reservation protocols for pocket radio networks
Süper-paket ve rezervasyon protokollerinin paket radyo ağları için performanslarının değerlendirilmesi
- Tez No: 82568
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süper-Paket Protokolü, Rezervasyon, Paket Radyo, Sakla-ve- Gönder, Veri-Bağlantı Katmanı, Ortam-Erişim Katmanı. vı, Super-Packet Protocol, Reservation, Packet Radio, Store-and-Forward Radio, Data-link Layer, Medium- Access Layer. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz SUPER-PAKET VE REZERVASYON PROTOKOLLERİNİN PAKET RADYO AĞLARI İÇİN PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DÖKMEN, Selma Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yalçın TANIK Aralık 1999, 120 Sayfa Bu tezde, taktik saha radyoları için uygun olabilecek ortam-erişim-katmanı protokolleri incelenmiştir. Çoklu paket aktarımı esas alınmıştır. Süper-paket ve rezervasyon protokollerinin paket radyo ağları için modellemesi yapılmıştır. Süper-paket ve rezervasyon protokolleri çoklu paket aktarımına izin verir. Süper- paket protokolünde, mesajdaki tüm paketler ardışık paket aralıklarında gönderilir. Rezervasyon protokolünde, mesaj içindeki paketler mesajın ilk paketi kullanılıp rezervasyon yapıldıktan sonra gönderilir.Bu iki protokol, OPNET modelleme aracı kullanılarak modellenmiştir. Sakla-ve- gönder paket radyoların modellemesi yapılmıştır. Mesajlar veri-bağlantı katmanında oluşturulur. Paket radyolann sabit olduğu varsayılmış ve sabit yol tabloları kullanılmıştır. Bazı senaryolar oluşturulup protokollerin performansı incelenmiştir. Benzetimlerde, çoklu paket aktarımının başarımı arttırabileceği gibi, gecikmeyi de arttırabileceği görülmüştür. Ancak tüm parametrelerin uygun ayarlanması ile gecikme azaltılabilir. Paketlerin zaman-aşım süreleri de performansı doğrudan etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF SUPER- PACKET AND RESERVATION PROTOCOLS FOR PACKET RADIO NETWORKS DÖKMEN, Selma M.S. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Yalçın TANIK December 1999, 120 pages In this thesis, the medium-access-sublayer protocols which may be suitable for Combat Net Radio are investigated. Multiple packet transmission is mainly considered. The simulations of super-packet and reservation protocols in packet radio networks are done. Super-packet and reservation protocols allow multiple packet transmission. In super- packet protocol, all the packets in the message are transmitted in successive packet iiiintervals. In the reservation protocol, the packets in the message are transmitted after a reservation with the first packet in the message is done. These two protocols are simulated using OPNET Modeler Radio. Store-and-forward packet radios are modeled. The messages are formed in the datalink layer. The packet radios are assumed to be fixed and constant routing tables are used. Performance outputs of the protocols are investigated for different scenarios. It is seen in the simulations that multiple packet tranmission can increase the throughput and success probability, but it can also increase the delay. However, by adjusting all the parameters of the network properly, delay can be decreased. The packet timeout also directly affects the performance outputs.