Pandemi sürecinin vergi gelirlerine etkisi: Türkiye örneği
The effect of the pandemic process on tax revenues: The case of Türkiye
- Tez No: 825686
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, vergi, mücbir sebep, Pandemic, tax, force majeure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
2019 yılının Aralık ayında Çin'de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını küresel düzeyde ve Türkiye'de ekonomik hayata olumsuz etkileri olmuştur. Dünya çapında ticaret, ulaşım, turizm, tarım ve gıda sektörü olumsuz etkilerde bulunan salgın; ülkelerin istihdam düzeylerinin düşmesine, işsizlik sayısının artmasına, işletmelerin talep düzeyinin düşmesine bağlı olarak maliyetlerini karşılayamamasından dolayı kapanmasına neden olmuştur. Türkiye'de Covid-19 salgınıyla beraber salgının olumsuz etkilerinin vergi mükelleflerine olan zararlarını en aza indirmek amacıyla vergi muafiyeti, vergi istisnası, vergi ertelemesi ve mücbir sebep hükümleri şeklinde mali tedbirler hayata geçirilmiştir. Ekonominin durgunlaşması kamu gelirlerinin düşmesine sebep olmuştur. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi gelirlerinde azalma yaşanmasına rağmen; Özel İletişim Vergisi ve Dijital Hizmet Vergisi gelirlerinde artış yaşanmıştır. Azalan kamu gelirlerine karşılık artan kamu harcamaları bütçe açığında artış yaşanmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic, which started in China in December 2019 and affected the whole world, had negative effects on economic life at the global level and in Turkey. The epidemic, which had negative effects on the trade, transportation, tourism, agriculture and food sectors around the world, caused the countries to decrease their employment levels, increase the number of unemployment, and close the businesses due to the inability to meet their costs due to the decrease in the demand level. In Turkey, with the Covid-19 epidemic, financial measures in the form of tax exemption, tax exemption, tax deferral and force majeure provisions have been implemented in order to minimize the damages of the negative effects of the epidemic to taxpayers. The stagnation of the economy caused a decrease in public revenues. Despite the decrease in Income Tax, Corporate Tax, Value Added Tax, Special Consumption Tax, Banking and Insurance Transactions Tax; There was an increase in Special Communications Tax and Digital Services Tax revenues. Increasing public expenditures in response to declining public revenues caused an increase in the budget deficit.