An Approximate model for the dynamic analysis of thermoelastic cylindrical shells
- Tez No: 8257
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MENGİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: thermoelasticity, cylindrical shells, axisymmetric vibrations, dispersion relations, transient waves
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET TE3MDELASTİK SÎLÎNDlRÎK KABUKLARIN DİNAMİK ANALtZÎ ÎÇlN YAKLAŞIK BÎR MODEL MUNEEB, Anwar-ul-Haq Doktora Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Yalçın Mengi Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gülin Birlik Şubat 1990, 123 sahife Sabit kalınlığa sahip elastik silindirik kabukların dinamik davranışını tamamlamak için yaklaşık bir analitik model geliştirilmiştir. Formülasyonda sıcaklık tesirleri gözönüne alınmıştır. m'nci mertebedeki yaklaşık teorinin temel denklemleri, termoelastisitenin alan denklemleri kabuk kalınlığı boyunca entegre edilerek elde edilmiştir. Teori bu entegre edilmiş denklemlere yanal sınır şartları eklenerek tamamlanmıştır. Yaklaşık teorinin elde edilmesinde kullanılan yeni yöntem, kalınlık boyunca kabul edilen şekil değiştirme fonksiyonları ile yanal sınır şartları arasındaki tutarsızlıkları ortadan kaldırmaktadır. - v -önerilen model üç hal için değerlendirilmiştir, tik olarak uniform statik iç basınca maruz kapalı dairesel bir silindirik tüp gözönüne alınmıştır. İkinci olarak içi boş elastik dairesel bir silindirde eksenel harmonik dalgaların yayılması incelenmiştir. Üçüncü halde ise zamana göre basamak veya trapez değişimi olan uniform iç dinamik basıncın dairesel bir tüpte meydana getirdiği geçici dalgalar gözönüne alınmıştır. Çözülen her problem için elde edilen yaklaşık sonuçlar kapalı (kesin) çözümle ile karşı laştırılmıştır. Karşılaştırmada hem ince hem de kalın kabuklar da gözönüne alınmıştır. Bulguların ışığı altında, bu çalışmada sunulan yaklaşık teorinin dairesel kesitli silindirik kabukların dinamik davranışını iyi bir biçimde tanımladığı tespit edilmiştir. Yaklaşık ve kesin sonuçlar arasındaki uyum herhangi bir düzeltme faktörü kullanılmaksızın sağlanmıştır. Anahtar kelimeler ıVlermoelastisite, silindirik kabuklar, eksenel simetrik titreşimler, dispersiyon bağıntıları, geçici dalgalar. Anabilim Dalı Kodu: 620.01.01 - vi -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROXIMATE MODEL FOR THE DYNAMIC ANALYSIS OF THERMOELASTIC CYLINDRICAL SHELLS MUNEEB, Anwar-ul-Haq Ph.D. in Engineering Sciences supervisor: Prof. Dr. Yalçın Mengi Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülin Birlik February 1990, 123 pages An approximate analytical model is developed to predict the dynamic behaviour of elastic cylindrical shells having constant thickness. Thermal effects are included in the formulation. Governing equations of the mth order approximate theory are obtained by integrating the field equations of thermoelasticity over the shell thickness. The theory is completed by supplying these equations with the lateral boundary conditions. The new technique employed in the development of the approximate theory eliminates the inconsistencies between the deformation shapes assumed over the thickness and the lateral boundary conditions. The proposed model is assessed for three cases. First, a circular cylindrical tube subjected to axisymmetric internal static pressure is considered. Second, the propagation of axial harmonic waves in an - iii -elastic circular hollow cylinder is studied. Third, attention is restricted to axisymmetric transient waves in an elastic circular tube generated by a uniform internal dynamic pressure having the time variation of either step or trapezoidal type. In each case approximate results are compared with the exact ones. Thin as well as thick shells are considered. In view of the findings, one can state that the approximate theory presented in this study describes well the dynamic behaviour of circular cylindrical shells. The good agreement between the approximate and exact results is maintained without using correction factors.