Fırawankırdınî gırêyî naw le zarî kırmancî nawerastî zımanî Kurdî da
Orta Kürtçede genişleyen ad tamlamaları
  1. Tez No: 825820
  2. Yazar: SAMAN RAMAZAN ABDULLAH KHOSHNAW
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEMIN OMAR AHMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İsim, İsim Tamlaması, Genişleme, Orta Kürtçe lehçesi, Durum, Uyum, Noun, Noun Phrase, Expansions, Dialects of Middle Kurdish, Case, Agreement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
“Orta Kürtçede Genişleyen Ad Tamlamaları”başlıklı bu çalışma, Kürtçe dilbilgisindeki ad tamlamasını, özellikle açılım düzeyine odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, öncelikli olarak Orta Kürtçedeki örneklere odaklanmaktadır. Bu çalışmanın önemi, sadece Orta Kürtçenin yarı standart çeşitliliğini değil, aynı zamanda Kürtçe isim tamlamasının genişletilmesinde ayırt edici özellikler sergileyen çeşitli lehçeleri ve bölgesel varyasyonları da içermesinde yatmaktadır. Araştırma betimleyici bir yaklaşım benimsemiş, isim tamlamasının açılımını, özellikle durum ve anlaşma yönleriyle olan ilişkisini ve Kürtçenin sözdizimsel ayrıntılarını derinlemesine incelemiştir. Bulgular, isim tamlamalarının biçimbirimler yoluyla sınırsız olarak genişletilebileceğini göstermektedir. Ancak Merkezi Kürt lehçelerinde merkezi unsur birden fazla konum alır ve çeşitli gramer koşullarında ergatif anlaşmalar oluşturur.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Expanding Noun Phrases in Middle Kurdish,”aims to investigate the noun phrase in Kurdish grammar, specifically focusing on its expansion level. The research primarily focuses on Middle Kurdish, using it as an illustrative example. The significance of this study lies in its inclusion of not only the semi-standard variety of Central Kurdish but also various dialects and regional variations, which exhibit distinctive characteristics in expanding the noun phrase in Kurdish. The research adopts a descriptive analysis approach, thoroughly examining the expansion of the noun phrase, particularly its relationship with the situation and agreement aspects, as well as the syntactic details of the Kurdish language. The findings indicate that noun phrases can be expanded indefinitely through morphemes. However, in Central Kurdish dialects, the central element takes on multiple positions and forms ergative agreements under various grammatical conditions.