Şizofreni hastalarında kitinaz-3 benzeri protein 1(ykl-40), beyin türevli nörotrofik faktör(BDNF), glial fibriler asidik protein (GFAP), interlökin 1(IL-1) ve tümör nekroz faktörü(TNF-alfa) seviyeleriyle içgörü arasındaki ilişki
Relationship between the levels of chitinase-3 like protein 1 (YKL-40), brain derived neurotrophic factor (BDNF), glial fibrilar acidic protein (GFAP), interleukin 1 (IL-1), tumor necrosis factor (TNF-alfa) and insight in patients with schizophrenia
- Tez No: 825891
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, YKL-40, BDNF, GFAP, IL-1, TNF-α, İçgörü, Schizophrenia, YKL-40, BDNF, GFAP, IL-1, TNF-alpha, Insight
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Toplumda ciddi bir yeti yitimine neden olan şizofrenide, daha düşük içgörü düzeyine sahip hastalar, daha kötü bir prognoza sahiptir. İçgörü etiyolojisinde inflamatuar süreçlerin rolü olabileceği bilinmektedir. Prognostik biyobelirteçlerin geliştirilmesi şizofreni hastalarında tanı, prognoz ve tedavi takibini kolaylaştırma, yaşam kalitesini artırma ve dünya çapında sağlık maliyetlerini düşürme adına karşılanmamış bir ihtiyaçtır. Bu çalışmada şizofreni hastalarında kitinaz-3 benzeri protein 1(YKL-40), Beyin Türevli Nörotrofik Faktör(BDNF), Glial Fibriler Asidik Protein (GFAP), İnterlökin 1(IL-1) ve Tümör Nekroz Faktörü(TNF-alfa) seviyeleriyle içgörü ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 15.11.2022-30.06.2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Beşinci Baskı (DSM-5)'ya göre şizofreni tanısı konmuş 45 hasta ve benzer sosyodemografik özelliklere sahip sağlıklı gönüllülerden oluşturulmuş 45 kişilik kontrol grubu dahil edilmiştir. Katılımcılara bilgilendirilmiş gönüllü olur formu imzalatıldıktan sonra sosyodemografik veri formu ve Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Şizofreni Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (ŞBDÖ), Depresyon Anksiyete Stress Ölçeği (DASÖ), Klinik Global İzlem Ölçeği-Hastalık Şiddeti alt ölçeği (KGİ-Ş) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda BDNF, YKL-40, TNF-α ,GFAP ve IL-1 düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük saptanmıştır. Hasta grubunda TNF-α, YKL-40, BDNF, GFAP ve IL1 arasında pozitif korelasyon tespit edilmiş ancak PANSS, KGİ-Ş, DASÖ, ŞBDÖ, İÜBDÖ ölçek puanları ile herhangi bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: iii Çalışmamızda BDNF, YKL-40, TNF-α ,GFAP ve IL-1 düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük saptanmış olup, hasta grubunda inflamatuar belirteç düzeyleriyle içgörü açısından ölçek puanları arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Literatür taramamızda, şizofrenide kanda biyokimyasal belirteç düzeyleriyle ilgili başka çalışmalar olmasına rağmen, içgörüyle ilişkisini inceleyen çalışmaların az sayıda olduğu farkedilmiştir. Çalışmamız literatürde şizofreni hastalarında YKL-40 gibi inflamatuar belirteç düzeyleriyle içgörü ilişkisini değerlendiren ilk çalışma olmasından dolayı önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In schizophrenia, which causes severe disability in the community, patients with lower levels of insight have a worse prognosis. It is known that inflammatory processes may have a role in the etiology of insight. The development of prognostic biomarkers is an unmet need to facilitate diagnosis, prognosis, and treatment follow-up, improve quality of life, and reduce healthcare costs worldwide in patients with schizophrenia. In this study, it was aimed to compare the plasma levels of chitinase-3-like protein 1 (YKL-40), Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF), Glial Fibrillary Acidic Protein (GFAP), Interleukin-1 (IL-1) and Tumor Necrosis Factor-alpha (TNF- α) in patients with schizophrenia with healthy controls and to determine their relationship with insight. Materials and Methods: In this study, 45 patients aged 18-65 years who applied to the Dicle University Medical Faculty Hospital Psychiatry Outpatient Clinic between 15.11.2022 and 30.06.2023 and diagnosed with schizophrenia according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition and a control group of 45 healthy volunteers with similar sociodemographic characteristics were included. Sociodemographic data form and Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Schedule for assessing the three components of insight, Schizophrenia Cognition Rating Scale (SCoRS), Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), Clinical Global Imaging Scale Severity subscale (CGI-S) were applied after the participants signed the informed consent form. Results: In our study, BDNF, YKL-40, TNF-α, GFAP, and IL-1 levels were found to be significantly lower in the patient group compared to the control group. A positive correlation was detected between TNF-α, YKL-40, BDNF, GFAP, and IL-1 in the patient group, but no correlation was detected with PANSS, CGI-S, DASS 21, SCoRS, Schedule for assessing the three components of insight scale scores. Conclusion: In our study, BDNF, YKL-40, TNF-α, GFAP, and IL-1 levels were found to be significantly lower in the patient group compared to the control group, and no significant correlation was found between inflammatory marker levels and insight scale scores in the patient group. In our literature review, it was noticed that although there are other studies on blood biochemical marker levels in schizophrenia, there are few studies examining its relationship with insight. Our study is important because it is the first study in the literature to evaluate the relationship between inflammatory marker levels such as YKL-40 and insight in schizophrenia patients.