Growth and development of sunflower (Helianthus annuus l.) in vitro
Ayçiçeği (Helianthus annuus l.)'nin in vitro'da büyüme ve gelişimi
  1. Tez No: 82592
  2. Yazar: ÖZGÜR CEM ERKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Helianthus anmnıs L, VNIIMK 8931, m vitro rejenerasyon, sürgün oluşumu, kök oluşumu. vı, Sunflower, Helianthus annum L, VNIIMK 8931, in vitro regeneration, adventitious shoot formation, adventitious root formation. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
öz AYÇİÇEĞİNİN (Helianthus annuus L.) İN VİTRO DA BÜYÜME VE GELİŞMESİ ERKİN, Özgür Cem Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sertaç Önde Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki Kaya Ocak 1999, 60 sayfa Bu çalışmada ayçiçeğinin (Helianthus annuus L.) yüksek bir yağ varyetesi olan VNIIMK 893 1 ' in kotiledonlan kullanılarak rejenerasyonuna imkan tanıyan bir sistem geliştirildi. In vitro şartlarda büyüme için gereken çevre faktörlerinin yamsıra, bitkiden kültür için doku alındığı andaki fizyolojik yaşı, mineral tuzlar, bitki hormon ve büyüme düzenleyicileri, diğer organik ve inorganik bileşikler belirlendi. Ayçiçeğinden kültür için doku alındığı andaki fizyolojik yaşı bitkinin in vitro şartlardaki yapısal tepkisini büyük oranda etkilemiştir. VNIIMK 8931' in in vitro rejenerasyonu için gerekli olan fizyolojik yaş tohumların çimlenmesinden 2 gün sonra olarak belirlendi. Ayçiçeğinin in vitro şartlarda mineral gereksinimi karşılamak için test edilen besi yerleri arasında Murashige ve Skoog (MS) ortamı en iyi sonucu verdi. Ancak,VNÜMK8931 varyetesinin katı MS ortamında rejenerasyona direndiği gözlendi. Bunun üzerine kültürler sıvı MS ortamı ve katı ortamda da bulunan diğer bileşiklerle, 3 gün süresince döngüsel çalkalayıcıda 120 rpm hız ve 26 °C de tutulduğunda, bu direncin azaldığı görüldü. Doku kültürü ortamındaki bitki hormonları ve büyüme düzenleyicilerinin etkisinin konsantrasyon ve oksin ve sitokinin tipi hormonların kombinasyonuna bağlı olduğu gözlendi. Kotiledon dokusundan ayçiçeği sürgünlerinin doğrudan rejenerasyonu için gerekli olan en iyi hormon büeşiminin BAP (0.75 mg/L) ve NAA (0.1 mg/L) olduğu gözlendi. Bir inorganik bileşik olan KNO3' m ayçiçeği doku kültüründe önemli bir değişken olduğu yolundaki bulgular, bu çalışma ile de teyit edildi ve en iyi sonuçlarımızı KNO3' m besi ortamına 5g/L olarak ilave edilmesi ile elde edildi. Buna karşın kazein hidrolisat ve adenin sülfat gibi diğer organik bileşenlerin ayçiçeğinin doku kültürü sırasında daha önemsiz değişkenler olduğu gözlendi. Son olarak, rejenere edilen sürgünlerden, 0.01 mg/L IBA, 5 g/L sükroz, 500 mg/L kazein hidrolisat ve % 1 (w/v) aktif karbon içeren 1/4 gücündeki MS ortamında kök oluşumu başarıyla sağlandı. Bu çalışmanın sonuçları ayçiçeğinde sıra dışı bir ıslah programı için gereken doku kültürü ve genetik mühendisliği alt yapışım oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROWTH AND DEVELOPMENT OF SUNFLOWER (HeîtenlhuşanmmşL.) IN VITRO ERKİN, Özgür Cem M.S., Department of Biology Supervisor. Assoc. Prof. Dr. Sertaç Önde Co-supervisor: Prof. Dr. Zeki Kaya January 1999, 60 pages. A regeneration system for the sunflower (Helianthus annuus L.) cotyledons of a high oil variety VNIIMK 8931, has been investigated in this study. Optimum parameters such as physiological age of the plant when the explants were removed for tissue culture, mineral salts, plant hormones and growth regulators and the other organic and inorganic compounds as well as environmental factors for in vitro growth have been determined. When the explants removed the physiological age of the sunflower plants have greatly affected the in vitro morphological response of the plants. For the in vitro optimal regeneration of VNIIMK 8931, the physiological age was determined as 2 days post germination. Among the tested mineral salts, Murashige and Skoog (MS) medium was found iiito be the best in order to support the in vitro growth requirements of sunflower. However, the variety of the sunflower (VNIIMK 8931) that we have used in this study, was found to be recalcitrant in terms of regeneration in solid tissue culture media. This recalcitrancy was diminished when cultures were initiated in a liquid MS medium with solid media supplements for 3 days on a rotary shaker at 26 °C and 120 rpm speed. The effects of exogenous plant hormones and growth regulators in tissue culture media were found to be depend on both concentrations and combinations of auxin and cytokinin type growth regulators. The best combination for direct organogenesis of adventitious shoots from cotyledonary explants, either accompanied with callus or not, was found to be 0.75 mg/L BAP and 0.1 mg/L NAA. Growth was effected when KNO3 was supplemented at a concentration of 5 g/L in to the growth medium however, other organic compounds such as casein hydrolysate and adenine sulphate contained in sunflower tissue culture media were found to be of minor importance for regeneration. Finally, root formation in adventitious shoots has been successfully achieved in quarter strength MS salts and vitamins supplemented with 0.01 mg/L IB A, 5 g/L sucrose, 500 mg/L casein hydrolysate and 1% (w/ v) activated charcoal. Results obtained from this study could form a basis for conducting an unconventional breeding program involving genetic transformation of the sunflower followed by tissue culture.