Sağlık çalışanlarının sağlık turizmi farkındalığı üzerine bir araştırma: İzmir ilinde eğitim ve araştırma hastanesinde uygulama
A research on health tourism awareness of healthcare workers: Implementation in a training and research hospital in İzmir
- Tez No: 826113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇİĞDEM CEZLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Turizmi Çeşitleri, Turizm, Turizm Ekonomisi, Health Tourism, Types of Health Tourism, Tourism, Tourism Economy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsan hayatının vazgeçilmez bir parçası olan sağlık, tarih boyunca insanlığın dikkatini çekmiş, en barbar toplumlardan en gelişmiş modern ülkelere kadar herkesin bu konuya yönelmesini sağlamıştır. Sağlık turizmi tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmiş ve gelişmiş ülkelerin bu konuya yönelmesini sağlamıştır. Son yıllarda gittikçe popüler hale gelen sağlık turizmi öneminin artmasının yanında ülkemizde bu alanda çalışmalar yapılmış ancak istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Bu çalışma sağlık çalışanlarının sağlık turizmi hakkındaki bilgi ve becerilerinin araştırılması, çözüm olanaklarına odaklanması yönüyle literatürde var olan bir boşluğun giderilmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma İzmir ilinde bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının sağlık turizmi farkındalıklarının; cinsiyet, yaş, medeni durum, meslek grubu, eğitim, kurum tecrübesi ve toplam tecrübe değişkenlerine göre değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya katılanların %56,2'si kadın, %42,5'i 25-34 yaş aralığında, %53,9'u evli, %57'si lisans mezunu, %42'si hemşire, biyolog vb. sağlık lisansiyerleri, %30'u 0-4 yıl arası çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırma kapsamına alınanların sosyodemografik özellikleri sosyodemografik veri formu ile sağlık turizmi farkındalıkları ise sağlık turizmi farkındalığı ölçeği ile değerlendirilmiştir. Sağlık turizmi farkındalığı ortalaması 63,20±13,95 olarak bulunmuştur. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerden frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, çalışanların farkındalık düzeyleri arasında eğitim, medeni durum, meslek grubu, kurum tecrübe yılı ve toplam tecrübe yıllarına göre farklılık tespit edilmiş, yaş, ve eğitim durumuna göre farklılık tespit edilememiştir. Toplam çalışan sayısı 2100 kişi olan hastanede araştırmaya katılmayı kabul eden 410 kişi ile yüz yüze ve on-line anket uygulanarak çalışma tamamlanmış, eksik ve tutarsız cevap veren 17 kişi çalışma kapsamı dışında bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health, an indispensable part of human life, has drawn humanity's attention throughout history, prompting engagement from the most primitive societies to the most advanced modern nations. Health tourism has become a subject of global interest, motivating developed countries to focus on this area. In recent years, health tourism has gained increasing popularity, and alongside the growing importance of the field, efforts have been made in our country; however, the desired level has not been achieved. This study was conducted with the aim of contributing to filling a gap in the literature by investigating the knowledge and skills of healthcare workers regarding health tourism and focusing on potential solutions. The study aimed to evaluate the awareness of healthcare workers at an Education and Research Hospital in İzmir about health tourism, based on variables such as gender, age, marital status, occupation, education, institutional experience, and total experience. Among the participants, 56,2% were female, 42,5% were in the age range of 25-34, 53,9% were married, 57% had a bachelor's degree, 42% were nurses, biologists, or other healthcare professionals, and 30% had work experience of 0-4 years. The sociodemographic characteristics of the participants were assessed using a sociodemographic data form, while their awareness of health tourism was evaluated using a health tourism awareness scale. The average health tourism awareness score was found to be 63,20±13,95 Descriptive statistical methods such as frequency, percentage, arithmetic mean, and standard deviation were used to analyze the data obtained in the study. The study revealed differences in awareness levels among employees based on education, marital status, occupation, institutional experience, and total experience; however, no differences were observed based on age and educational status. The study was completed by conducting face-to-face and online surveys with 410 individuals who consented to participate, out of a total workforce of 2100 individuals at the hospital. Seventeen individuals who provided incomplete or inconsistent responses were excluded from the study.