Gelir üzerinden alınan vergilerde vergiyi doğuran olay
The taxable event in the taxes received on income
  1. Tez No: 826137
  2. Yazar: MEVLÜT DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Doğuran Olay, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Taxable Event, Income Tax, Corporate Tax
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Vergiyi doğuran olay, vergilendirme sürecinin ilk ve en temel unsurudur. Verginin tarh edilebilmesi ve devamında tebliğ, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin gerçekleşebilmesi için, en başta vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesi gerekmektedir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 19'uncu maddesi uyarınca vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Mükellef bakımından vergi borcunu teşkil eden vergi alacağının doğması için, gereken ilk aşama ise yine vergiyi doğuran olay olmaktadır. Vergi alacağının tarafı olan devlet ve vergi borcunun tarafı olan mükellefler için bu denli öneme sahip olan vergiyi doğuran olay eylemi, tüm vergi türlerinde her vergi türünün kendine özgü özelliklerine göre ortaya çıkmaktadır. Zira vergiyi doğuran olay, her vergi türünde de yine aynı derecede önem arz etmektedir. İyi bir vergi sisteminin en temel özelliklerinden birisi, adil bir vergilendirme yapısına sahip olmasıdır. Adil bir vergilendirmeyi sağlamak için ise, mükelleflerin mali güçlerinin bilinmesi gerekmektedir. Mükelleflerin mali gücünü gösteren en temel unsur ise gelirdir. Söz konusu gelirin de tüketime ayrılan kısmı harcamanın, tasarrufa ayrılan kısmı ise servetin kaynağıdır. Dolayısıyla gelirin tamamının vergilendirmesi adil bir vergilendirme için önemli ve gereklidir. Türk vergi sisteminde yer alan vergiler kaynağına göre gelir, harcama ve servet vergileri olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Gelir üzerinden alınan v vergilerin ise, gelir ve kurumlar vergisi olarak iki türü bulunmaktadır. Bu çalışmada vergi hukukunun en önemli kavramlarından olan vergiyi doğuran olayın, sağlıklı ve adil bir vergilendirme için gerekli olan, gelir üzerinden alının vergilerdeki hukuki durumu değerlendirilmiştir. Gelir üzerinden alınan vergilerde vergiyi doğuran olayı incelemeyi amaçlayan bu çalışma, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde, vergiyi doğuran olay kavramının tanımı, önemi, unsurları ve bu kavramın sebep olduğu sonuçlar incelenmiştir. İkinci bölümde, gelir vergisinde vergiyi doğuran olay kavramı gelir unsurları üzerinden ayrı ayrı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, gelir üzerinden alınan diğer bir vergi türü olan kurumlar vergisinde vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesine yer verilmiştir. Bu çalışma, vergiyi doğuran olayla ilgili genel değerlendirme ve önerilerin yer aldığı“Sonuç”kısmı ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Taxable event is the initial and basic element of the process of taxation. Firstly, it is necessary to be occurred taxable event, so that a tax is levied, afterwards, accrued operations of“advice of tax”,“tax payability”and“tax collection”. According to The Turkish Tax Procedural Law's Article 19th; Tax Claim levies due to occur the event that Tax Laws link tax or due to the maturations of lawful situations. The first step which is necessary to levy tax claims that constitutes tax liabilities in terms of taxpayers, is still Taxable event. The term of“the taxable event”that is vital for The State that is a side of tax claims and the taxpayers who is a side of tax liabilities, emerges according to its own property of each tax type in all kind of tax types. Yet, Taxable event have equally importance for all kind of tax type as well. One of the basic features of a strong tax system is to have a fair structure of taxation. In order to provide a fair taxation, the“ability to pay”of taxpayers have to be known by The States. The fundamental indicate shown the“ability to pay”of taxpayers, is incomes. The part of the incomes allocated for consumption, is source of expenses as well as the other part of the incomes assigned for savings is resource of wealth. Thus, the taxation of all part of the incomes are so important and necessary for a fair taxation. There are three groups in Turkish Tax System and they are classified by its sources. These are called“Income Tax”,“Expense Tax”and“Wealth Tax”. Income taxes levies on incomes and it has two types. Those are“Personal Income Tax”and“Corporation Tax”. In this study, the taxable event which is one of the vii most important terms of Tax Laws, was evaluated in the sense of legal status on the tax levied on income that is necessary for a fair taxation system. The study that aims to examine the taxable event on the tax levied on income, is designed as three chapter and a conclusion section. In the first chapter; the definition, the importance and the elements of taxable event and the conclusion which the taxable event causes, was explained. In the second chapter; the term of taxable event in income tax was examined separately over elements of incomes. In the third chapter, will be clarified emergence of taxable event for Corporation Tax that is another tax type levied on income. This study was ended with the conclusion chapter which the general considerations and suggestions take part.