Synthesis of polyhydroxybutyrate and its copolymers by alcaligenes latus and alcaligenes eutrophus
Polihidroksibütirat ve kopolimerlerinin alcaligenes latus ve alcaligenes eutrophus ile sentezlenmesi
  1. Tez No: 82617
  2. Yazar: ZEYNEP GÜMÜŞYAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Alcaligenes latus, Alcaligenes eutrophus, bacterial polyesters, polyhydroxybutyrate, poly(3 -hydroxybutyrate-co-3 -hydroxyvalerate), poly(3 - hydroxybutyrate-co-4-hydroxyvalerate) IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz POLİHİDROKSİBUTIRAT VE KOPOLİMERLERİNİN ALCALİGENES LA TUS VE ALCALİGENES EUTROPHUS İLE ÜRETİMİ Gümüşyazıcı, F. Zeynep Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yakup Arıca Haziran 1999, 101 sayfa Polihidroksialkanoatlar (PHA), elverişsiz üreme ve yaşam koşullarında fazla karbon kaynağı bulunduğu takdirde, sayısız mikroorganizma tarafından sentezlenerek depolanan, doğal biyobozunur poliesterlerdir. Yararlı fiziko- mekanik ve biyouyum özelliklerine sahip, en fazla bilinen PHA, polihidrobsibütirat (PHB)'tır. Doğada en yaygın olan- ve uzun yıllar tek bilinen- PHA, PHB'dir. PHB, sahip olduğu materyal özellikleri (biyouyum, biyobozunma vb.) ile, petrokimya kaynaklı plastik maddelerin yerini almaya, en güçlü adaydır.Bu çalışmada deneyler, endüstriyel anlamda önemleri büyük olan Alcaligenes latus ve Alcaligenes eutrophus bakterileri kullanılarak yapılmıştır. Bakteriler, çeşitli karbon ve kosubstrat (4-hidroksibutitik asit, y-bütirik asit lakton, valerolakton ve bromopropionik asit gibi) kaynaklan ile, değişik oran kombinasyonlarında polimer üretmişlerdir. Bununla birlikte, bakterilerin polimer üretim verimliliği, üretilen polimerlerin asli viskozite, moleküler ağırlık, kopolimer compozisyonu gibi özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca, kullanılan karbon kaynağının ne kadarının polimer üretiminde kullanıldığının takibi amacıyla, radyoaktif işaretli karbon kaynaklarıyla çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalara ek olarak, endüstriyel ölçüde üretim amaçlı, büyük ölçekli bir fermentasyon denemesi yapılmıştır. Ana karbon kaynağı ile birlikte üretim ortamına, değişik miktarlarda eklenen kosubstrat kaynaklarının denendiği deneyler göstermiştir ki; A. latus en verimli polimer üretimini 6 + 4 g/L kombinasyonu ile gerçekleştirirken, A. eutrophus'ta en yüksek verim, 16 + 4 g/L kombinasyonuyla elde edilmiştir. Ayrıca deneyler, her iki bakteri için de y-bütirik asit laktonun kosubstrat olarak kullanıldığı koşullarda en verimli polimer üretiminin yapıldığım ortaya koymuştur. Radyoaktif işaretli karbon kaynaklarıyla yapılan deneyler, beklendiği gibi, karbon kaynağının önemli bir kısmının polimer üretimine harcandığını ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca; polimer üretiminin, kopolimer içeriğinin ve molekül ağırlıklarının, birbirinden bağımsız değerler olduklarını ispatlamıştır. Anahtar Kelimeler : Alcaligenes latus, Alcaligenes eutrophus, bakteriyel poliesterler, polyhidroksibütirat, poli(3 -hydroksibütirat-ko-3 -hydroksivalerat), poly(3-hydroksibütirat-ko-4-hydroksivalerat) vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF POLYHYDROXYBUTYRATE AND ITS COPOLYMERS BY ALCALIGENES LA TUS AND ALCALIGENES EUTROPHUS Gümüşyazıcı, F. Zeynep M. Sc, Department Of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. N. Gürdal Alaeddinoğlu Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yakup Arıca June 1999, 101 pages Polyhydroxyalkanoates (PHAs) are natural biodegradable polyesters, accumulated by numerous bacteria under unbalanced growth conditions, when carbon source is in excess. The most common PHA, is polyhydroxybutyric acid (PHB) with useful physicomechanical and biocompatible properties. PHB with its material properties (biocompatibility, biodegradability, etc.) is the strongest candidate for the replacement of petrochemically derived plastics in current use. mIn the present study, the experiments conducted by using industrially important bacterial species; Alcaligenes latus and Alcaligenes eutrophus. The bacterial polymer production was enhanced by incorporation of various carbon sources and co-substrates (like 4-hydroxybutyric acid, y-butyric acid lactone, valerolactone and bromopropionic acid) with several combinations. Furthermore, the polymer production efficiency of the bacteria, the properties of the resultant polymers such as intrinsic viscosity, molecular weight and copolymer composition were investigated. In addition, the percentages of the carbon sources incorporated in to the polymers were determined by using radiolabeled carbon compounds. For large scale polymer production, a pilot fermentation trial was also held. The results showed that, in A. latus, when the actual carbon source and the cosubstrates were tested in different combinations, the best polymer production yield obtained was in 6 + 4 g/L combination. On the other hand, in A. eutrophus, this was detected as 16 + 4 g/L. A further finding was that the high yield obtained when the cosubstrate was chosen to be y-butyric acid lactone with both species. The polymer yield in radiolabeled carbon experiment in both species, resulted as expected. A considerable amount of carbon source was channelled through the polymer production of the polymer under unfavorable growth conditions. The results further confirmed that, the polymer yield, copolymer content of the polymers and their molecular weights were parameters independent of each other.