A computational analysis of operations in waxy crude oil pipelines
Parafinik petrol taşıyan boru hatları çalışma şartlarının bilgisayar analizi
  1. Tez No: 82618
  2. Yazar: AYLİN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parafinik ham petrol, Donma noktası, Newtonian ve Newtonian olmayan analiz, Manometrik Yükseklik Doğrulan, Boru Hatları Reholojisi Boru hatları çalışmaları, Katı, sıvı boru hatları, Normal Çalışma şartlan, Sistemin yeniden çalıştırılması. M, Waxy Crude Oil, Pour Point, Newtonian and Non-Newtonian Analysis, Hydraulic Grade Line, Pipeline Rheology, Pipeline Operations, Slurry Pipelines, Normal Operation, Restart After A Shutdown. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz PARAFİNİK PETROL TAŞIYAN BORU HATLARI ÇALIŞMA ŞARTLARININ BİLGİSAYAR ANALİZİ GÜNEY, Aylin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit ERALP Ocak 1999, 179 sayfa Bu tezde parafinik ham petrolün mevcut bir boru hattında analiz edilmesine yönelik hesaplamalı bir çalışma yapılmıştır. Böyle bir yazılımın hazırlanmasındaki amaç, donma noktası yüksek olan ham petrolün Newtonian ve Newtonian olmayan özelliklerinin hat boyunca incelenmesi ve akışın bloke olması durumunda bazı çalışma parametrelerini ;debi, pompa basınç yükseklikleri, akışkan parametrelerini; petrol giriş sıcaklığı, herhangi bir noktada petrol sıcaklığı, kimyasal eklenmesi veya her ikisinide değiştirerek çözüm yollan bulmaktır. Bu program ayrıca parafinik ham petrolün incelenmesinde kullanılan yöntemlerle benzerlik göstermesi sebebiyle basit katı-sıvı akışların incelenmesinde de kullanılabilir. Yazılım, kişisel bir bilgisayarda Visual Basic 3.0 programlama dili kullanılarak yapılmıştır. Yazılım, hattın sıcaklık profilini, bu program tarafından uygulanan Newtonian ve Newtonian olmayan analizler için ve akışın herhangi bir şekilde kesilmesi durumunda modifikasyonlar için normal çalışma şartlarında ve sistemin yemden çalıştırılması durumunda gösterebilmektedir. Her bir modifikasyon için pompaların çalışma noktalan da bu program tarafından değerlendirilebilmektedir. Veri alışverişi önceden hazırlanan veri dosyalan üzerinden veya direkt ekrandanyapılmaktadır. Farklı uygulamalar birer veri dosyasına yüklenip program bu dosyalar için çalıştırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTATIONAL ANALYSIS OF OPERATIONS IN WAXY CRUDE OIL PIPELINES GÜNEY, Aylin M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit ERALP January 1999, 179 pages In this thesis, a computational study is performed for the analysis of waxy crude oil in existing pipelines. The purpose of developing such software is to search Newtonian and non-Newtonian characteristics of the high pour point crude on the line and to find solutions to flow blockage problem. If it exists, the program performs modifications by changing some of the operational parameters such as flowrate, pump head, fluid parameters such as oil temperature at the beginning or at any location along the pipeline, chemical additives or combinations according to the users choice. This program can also be used for simple slurry pipeline problems since the same approach defined for waxy crude oil pipeline's hydraulics and analysis are used for slurry pipelines. This program is developed on a personal computer in Visual Basic 3.0 programming language. This software is capable of evaluating and displaying temperature profile along the line for Newtonian and non-Newtonian analysis applied by this program and modified form of pipelines in case of flow blockage for normal operating condition and restart after a shutdown condition. Operating point of pumps at each modifications are also evaluated by this program. Data exchange can be done iiivia predefined data files or directly from the screen. Various alternative cases may be stored in data files and the program may be executed for these data files.