Abbâsi Devleti ilk döneminde elçilik kurumu (132-247/750-861)
Embassy institution in the early Abbasis
- Tez No: 826202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HATALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abbasi Devleti, ilk dönem halifeleri, elçilik, diplomasi, Abbasid State, first period caliphs, embassy, diplomacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İslam kurumlar tarihinin meydana gelmesinde Abbasiler dönemi büyük bir öneme sahiptir. Bu dönemde İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesi hızlanmış ve pek çok kurumun temeli atılmıştır. Devlet kurumları içinde en yetkili makam vezirliktir. Buna takriben gördüğü işlev bakımından elçilik yer almaktadır. Abbasilerin geniş sınır komşularıyla siyasi ve sosyal münasebet kurma ihtiyacı hasıl olmuş ve bu durum elçiliği önemli hale getirmiştir. Görev ve yetkileri zaman zaman değişmiş olsa da elçiler devletin siyasi yapısı içerisinde önemli rol üstlenmiştir. Çalışmamızda Abbasilerin ilk döneminde elçiliğin mahiyeti irdelenmiş ve İslam tarihi kaynaklarından faydalanılarak bu kurumun devlet idaresindeki faaliyetleri ana hatlarıyla incelenmiştir. İslâm tarihini, beş asır boyunca etkilemiş, meydana getirdiği devlet teşkilatlanması ve siyasi faaliyetleri ile ciddi bir öneme haiz Abbasî Devleti'nin gerek dâhili gerekse hârici pek çok hususta, elçilerinin gördükleri vazifeler ve faaliyetleri araştırılmış ve mevzubahis süreç içerisinde elçiliğin devletin siyasi organı olarak bir kuruma dönüşüp dönüşmediği hususu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Abbasid period holds great significance in the formation of Islamic institutions. During this era, the development of Islamic culture and civilization accelerated, and the foundations of many institutions were laid. Among the state institutions, the most authoritative position was that of the vizier, and accordingly, the role of the envoy, known as“elçilik,”was established. The need to establish political and social relations with a wide range of neighboring states led to the increasing importance of diplomacy. Although the duties and powers of envoys varied over time, they played a significant role within the political structure of the state. In our study, we have examined the nature of diplomacy during the early period of the Abbasids and analyzed the activities and effectiveness of this institution in state administration, primarily relying on historical sources of Islamic history. We have investigated the tasks and activities of envoys in various domestic and foreign matters of the Abbasid Caliphate, which had a significant impact on Islamic history for five centuries, and explored whether diplomacy transformed into an institutionalized body within the state's political structure during this period.