The Crack-inclusion interaction problem in an infinite strip
  1. Tez No: 5372
  2. Yazar: ABBAS ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. O. SELÇUK YAHŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Green fonksiyonu, tekil integral denklemi, gerilme şiddeti faktörü. -vı, Green's function, singular integral equation, stress intensity factor. -IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
SONSUZ BİR ŞERİTTEKİ ÇATLAK-İNKLÜZYON ETKİLEŞİM PROBLEMİ Şahin, Abbas Mühendislik Fakültesi Makina Müh. Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. O. Selçuk Yahşi. 158 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, sonsuz bir şeritteki bir çatlağın ve bir inklüzyo- nun etkileşimi incelenmiştir. Elastik sürekli (Elastic continuum) olduğu varsayılan ve çatlak-inklüzyon etkileşim bölgesinden uzakta eksenel çekme gerilmesi uygulanan şeritteki çatlak ve inklüzyonu oluşturmak için birer çift dislokasyon ve tekil yükü meydana getiren Green fonksiyonu kullanılmıştır. Fourier integral dönüşüm- yöntemi kullanılarak, problem üç tekil integral denklemine dönüştürülmüştür. Daha sonra bu tekil integral denklemleri lineer cebirsel denklem takımına indirgenmiş, birbirine değmeyen çatlak-inklüzyon problemi için Gauss-Chebyshev formülleri kullanılarak sayısal olarak çözülmüş tür. Böylece, çatlak ve inklüzyonun uçlarındaki gerilmelerin asimptotik dağılımları incelenmiştir. Ayrıca, çatlak ve inklüzyonun, kesişen ve kesişmeyen uçları etrafındaki gerilmelerin asimptotik dağılımlarının yapısını görmek için çatlak-inklüzyon kesişimi veren özel bir durum, Gauss-Jacobi formülleri kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Sonuçlar, inklüzyonun direngenliği ile çatlak ve -v-inklüzyonun değişen şerit genişliğiyle birlikte göreceli boyları ve konumlarının, çatlak ve inklüzyonun uçlarındaki gerilme şiddeti faktörlerine olan etkilerini vermektedir.
Özet (Çeviri)
THE CRACK-INCLUSION INTERACTION PROBLEM IN AN INFINITE STRIP Şahin, Abbas Faculty of Engineering Department of Mechanical Eng., M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. 0. Selçuk Yahşi 158 Pages, February 1989 ABSTRACT In this study, the problem of interaction between a crack and an inclusion in an infinite strip is considered. The Green's functions for a pair of dislocations and a pair of concentrated body forces are used to generate the crack and the inclusion in the infinite strip which is assumed to be elastic continuum, and to which uniaxial tension is applied away from the crack-inclusion interaction region. By using the Fourier integral transform technique, the problem is reduced to three simultaneous integral equations. The system of singular integral equations is further reduced to a system of linear algebraic equations, which is solved numerically by using Gauss-Chebyshev quadrature formulas for non-intersecting crack- inclusion problem. Thus, asymptotic stress states around the crack and inclusion tips are investigated. Also, a special case of the problem, which is a crack-inclusion intersection case, is solved numerically by using Gauss-Jacobi quadrature formulas to see the nature of asymptotic stress states around the intersecting and non-intersecting tips of the crack and inclusion. The results give -in-the effects of the stiffness of the inclusion, and the relative lengths and orientations of the crack and the inclusion with changing strip width, on the stress intensity factors at the crack and inclusion tips.