COVİD-19 geçirmiş olmak major depresyon hastalarında farklı bir klinik görünüm ve tedavi yanıtına yol açar mı?
Does having COVİD-19 lead to a different clinical presentation and treatment response in patients with major depression?
  1. Tez No: 826286
  2. Yazar: ZEHRA GÖKKAYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, major depresif bozukluk, atipik depresyon, tedaviye yanıt, COVID-19, major depressive disorder, atypical depression, response to treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş olmanın, majör depresif bozukluk hastalarında depresyon şiddeti, semptomatolojisi ve tedavi yanıtına etkisinin olup olmadığını incelemektir. Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran“Major depresif bozukluk”tanısı alan ve çalışmaya katılmayı kabul ederek aydınlatılmış onam formunu imzalayan 174 hasta ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki 76 hasta COVID-19 enfeksiyonu geçiren, 98 hasta COVID-19 enfeksiyonu geçirmemiş ilk epizod depresif bozukluk tanılı hastalardan oluşmaktadır. 1. Ay kontrolünde COVID19 enfeksiyonu geçirmiş ilk epizod 32 depresyon hastası ve geçirmemiş 36 hasta değerlendirilmiştir. Katılımcılar ilk başvuruda ve kontrolde ölçekler ile değerlendirimiştir. Bulgular: Çalışmada COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş ve geçirmemiş ilk epizod depresyon hastaları arasında sosyodemografik verilerden cinsiyet, eğitim durumu, çalışma, gelir durumu, sigara içme, ailede hastalık öyküsü açısından anlamlı farklılık yokken; yaş, medeni durum, alkol kullanma durumları karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı farklılık vardı. COVID-19 enfeksiyonu geçiren ilk epizod depresyon hastalarında lökosit ve lenfosit değerleri anlamlı olarak daha yüksekti. COVID-19 geçirmiş ilk epizod depresyon hastalarında Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği atipi puanları anlamlı olarak daha yüksekti. İki grup tedavi yanıtları açısından karşılaştırıldığında COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerde yanıt daha iyi olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Yaşam kalitesi fiziksel alt ölçeğinde tedavi sonrası karşılaştırmasında COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş depresyon hastalarındaki iyileşmenin anlamlı olarak daha iyi olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmayla COVID-19 geçiren ilk epizod depresyon hastalarında geçirmeyenlere göre depresyon şiddeti açısından benzerlik olsa da depresyonda atipik belirtilerin ön plana çıktığı, tedavi yanıtlarının ve tedavi sonrası yaşam kalitelerindeki iyileşmenin daha iyi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate whether having experienced a COVID-19 infection has an impact on the severity of depression, symptomatology and treatment response in patients with major depressive disorder. Method: The study was conducted with 174 patients diagnosed with“major depressive disorder”who applied to the Psychiatry Outpatient Clinic of Ankara City Hospital and agreed to participate in the study and signed the informed consent form. In the study, 76 patients with COVID-19 infection and 98 patients without COVID-19 infection were diagnosed with first episode depressive disorder. At the 1st month follow-up, 32 patients with first-episode depression who had COVID-19 infection and 36 patients who did not have COVID-19 infection were evaluated. Participants were evaluated with scales at initial presentation and at follow-up. Results: In the study, there was no significant difference between first-episode depression patients with and without COVID-19 infection in terms of sociodemographic data such as gender, educational status, employment, income, smoking, family history of the disease; however, there was a significant difference between the two groups when age, marital status, and alcohol use were compared. Leukocyte and lymphocyte values were significantly higher in patients with depression who had COVID-19 infection. Hamilton Depression Rating Scale atypia scores were significantly higher in first-episode depression patients with COVID-19. Although the response was better in those who had COVID-19 infection in the two group comparisons in treatment responses, the difference was not significant. In the post-treatment comparison of the physical subscale of quality of life, the improvement in depression patients with COVID-19 infection was significantly better. Conclusion: Although there were similarities in the severity of depression in patients with first-episode depression who had COVID-19 compared to those who did not, it was found that atypical symptoms of depression were more prominent in these patients, and treatment responses and improvement in their quality of life after treatment were better.