Oil modified water-barne varnishes
Yağ esaslı suda yayınık poliüretan vernikler
  1. Tez No: 82637
  2. Yazar: YASİR IDLIBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Vernik, havayla kuruma, suda yayınık, su esaslı, monogliserit, toluen diizosiyanat, tartarik asit. VI, Varnish, air drying, water dispersed, water borne, monoglyceride, toluene diisocyanate, tartaric acid. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 802
Özet
oz YAĞ ESASLI SUDA YAYINIK POLİÜRETAN VERNİKLER Idlibi, Yasir Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Ortak Tez Yöneticisi: Güneri Akovalı, Prof. Dr. Temmuz 1999, 79 sayfa Bu çalışmada, poli propilen-etilen kopolimer triol, monogliserit, toluen diizosiyanat, ve tartarik asit kullanarak havada kuruyan suda yayınık poliüretan vernikler üretilmiştir. Monogliserit ayçiçeği yağının gliserinle azot atmosferi altında alkolleşmesinden elde edilmiştir. Tezgen olarak litarj kullanılmıştır. Tartarik asit, metil etil keton içinde yayınık hale getirilerek üzerine 70°C'de monogliserit ve poli propilen-etilen kopolimer triol eklenmiş ve 30 dakika karıştırılmıştır. Daha sonra toluendiizosiyanat katılmıştır. Tepkime tamamlandıktan sonra ürün sıcaklığı 50°C'ye düşürülüp, izosiyanat uçları metil etil ketoksim ile kapatılmıştır. Tartarik asidin karboksil grupları trietil amin ile nötreleştirildikten sonra polimer su içinde karıştırılarak suda yayınık hale getirilmiştir. Uygulama esnasında verniğe etilen diamin ve kurutucular katılmıştır. Vernik plakalar üzerine sürülmüş ve 24 saat havada kurutulduktan sonra 125°C'de 30 dakika fırınlanmıştır. Monogliserit ve poli propilen-etilen kopolimer triol karışımında monogliserit %50-70 arasında olmak üzere değişik oranlarda kullanılmıştır. Bu arada izosiyanat/hidroksil oranı 1,82'de sabit tutulmuştur. %54,5 altındaki ve %60 üstündeki oranlarda, bazı yüzeyler aşırı buruşurken, yukarıda verilen oranlar arasında düzgün yüzeyler elde edilmiştir. Monogliserit yüzdesi arttıkça sertlik değerleri de artmıştır. Örneklere çarpma, esneme, yapışma, ve aşınma testleri uygulanmış ve bütün örnekler bu testleri geçmiştir. Örneklerin tokluğunun ve esnekliğinin çok üst düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OIL MODIFIED WATER BORNE POLYURETHANE VARNISHES Idlibi, Yasir M. Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Co- Supervisor: Güneri Akovalı, Prof. Dr. July 1999, 79 pages In this research air-drying water dispersed polyurethane varnishes were produced by reacting poly propylene-ethylene copolymer triol, monoglyceride, toluene diisocyanate, and tartaric acid. Monoglyceride was produced by the alcoholysis process, in which, sunflower oil and glycerine were reacted in the presence of litharge as a catalyst under inert atmosphere. Tartaric acid was dispersed in methyl ethyl ketone. A mixture of monoglyceride and poly propylene-ethylene copolymer triol were iiithen added to the dispersion at 70°C, and stirred for 30 min. Toluene diisocyanate was then introduced. Upon completion of reaction the temperature was reduced to 5Q°C and isocyanate- ended prepolymer was blocked by methyl ethyl ketoxime. The carboxylic groups of the tartaric acid were then neutralized by triethylamine and the product was then dispersed in water. Upon application, ethylene diamine and driers were added to the varnish. Varnish was casted on test panels and left for air drying for 24 hours and then baked at 125°C for 30 min. Monoglyceride and poly propylene-ethylene copolymer triol were employed in different ratios ranging between 50-70% monoglyceride of the total polyol used, while keeping the isocyanate/hydroxyl ratio constant at 1.82. Some surfaces showed heavy wrinkling for monoglyceride below 54.5% and above 60%, while clear, non-wrinkled surfaces occurred in the range of 54.5-60% monglyceride. The hardness values increased as the percentage of monglyceride increased. Impact, flexibility, adhesion, and abrasion tests were applied to the samples, and they all passed the tests. They exhibited very good flexibility and toughness.