Oil modified and water borne polyurethane varnish with hydroxyl terminated polybutadiene
Yağ esaslı ve suda yayınık hidroksi sonlanmış polibütadiyen ile yapılan poliüretan vernikler
- Tez No: 93032
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS, PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Vernik, suda yayınık, maleinlenme, maleinlenmiş monogliserit, poliüretan, hidroksi sonlanmış polibütadiyen. vıı tC YÜKSEKÖĞRETİM KÜRUU DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Varnish, water borne, maleinization, maleinized monoglyceride, polyurethane, hydroxyl terminated polybutadiene
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz YAĞ ESASLI VE SUDA YAYINIK HIDROKSI SONLANMIŞ POLİBÜTADİYEN İLE YAPILAN POLİÜRETAN VERNİKLER HAJ AHMAD, Khalid Yüksek Lisans., Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Leyla ARAŞ, Prof. Dr. Ortak Tez Yöneticisi: Güngör GÜNDÜZ, Prof. Dr. Mayıs 2000, 78 Sayfa Bu çalışmada suda yayınık poliüretan vernikleri maleinlenmiş monogliserit, hidroksi ile sonlanmış polibütadiyen, toluen diizosiyanat ve metil etil ketokzim kullanılarak sentezlendi. Maleinlenme işlemi polimer zincirindeki yağ asidlerine hidrofilik gruplar ekleyebilmek için gerçekleştirildi ve hidrofobik poliüretan zincirlerin suda yayınması sağlandı. Maleinlenmiş monogliserit iki değişik yöntemle sentezlendi. Birinci yöntemde anhidrit grubunun gliserine ait hidroksil grupları ile tepkimesini önlemek için önce gliserinle metil etil keton (MEK) tepkimeye sokuldu, sonra bu ürün sırası ile ayçiçek yağı asitleri ve maleik anhidrit ile tepkimeye sokuldu ve en son olarak MEK'i ayırmak için hidroliz edildi. İkinci yöntemde ise ayçiçek yağı önce maleik anhidrit daha sonra da asit sayısı 90 oluncaya vıkadar gliserin ile tepkimede tutuldu. Sentezlenen maleik monogliserit hidroksil ile sonlanmış polibütadiyen ile değişik oranlarda karıştırıldı. Bu karışım suda yayınık poliüretan verniklerde poliol olarak kullanıldı. Zincirlerin ucundaki izosiyanatlar metil etil ketokzim ile kapatıldı. Daha sonra, maleinlenmiş monogliseritin karboksil grupları trietil amin ile nötrleştirildi. Zincir uzaması etilen diamin ile 125°C de pişirilerek sağlandı. Bu sıcaklıkta, izosiyanat ketokzimden ayrılıp etilen diamin ile tepkimeye girmektedir. Hidroksi ile sonlanmış polibütadiyen, zengin çift bağ yapısına sahip olduğu için kullanıldı. Çift bağlar oksijen ile tepkimeye girip kurumayı sağlar ve filmin sertliğini arttırır. İki farklı yöntem ile sentezlenen maleinlenmiş monogliseridi kullanarak iki değişik deney yapıldı. Maleinlenmiş monogliseritin oranı %40- %70 arasında değiştirilirken [NCO]/[OH] oranı 1.5'te sabit tutuldu. Sertlik, yapışma, çarpma dayanımı, bükülebilme, berraklık, ve sürtünme dayanımı testleri yapıldı. Genel olarak ürünler oldukça iyi mekanik ve fiziksel özellikler gösterdi. Bu çalışma poliüretanda suda yayınmanın maleinlenmiş monogliserit kullanılarak sağlanabileceği göstermiştir. Ayrıca, hidroksi ile sonlanmış polibütadiyenin vernikte mekanik ve fiziksel özellikleri artırıcı poliol olarak kullanılabileceğini bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OIL MODIFIED AND WATER BORNE POLYURETHANE VARNISH WITH HYDROXYL TERMINATED POLYBUTADIENE HAJ AHMAD, Khalid M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Leyla ARAS, Prof. Dr. Co-Supervisor: Güngör GÜNDÜZ, Prof. Dr. May 2000, 78 Pages In this study, water borne polyurethane coatings were produced using maleinized monoglyceride, hydroxyl-terminated polybutadiene, toluene diisocyanate, and ethylene diamine. Maleinization was performed in order to insert hydrophilic groups in the fatty acid residues, which were then inserted to the backbone of the polyurethane. This was done to give water dispersibility to the hydrophobic polyurethane groups. Maleinized monoglyceride (MMG) was produced by two different methods. In the first method, glycerine was reacted with methyl ethyl ketone (MEK) in order to prevent the reaction between anhydride group with hydroxyl groups of the glycerine. Then the product was first reacted with fatty acids of sunflower oil, and then reacted with maleic anhydride. Finally,the product was hydrolyzed to remove methyl ethyl ketone. In the second method, oil was maleinized and then reacted with glycerine down to an acid number of 90. The synthesized maleic monoglyceride was mixed with hydroxyl terminated polybutadiene in different proportions and the mixture was used as the polyol part of water borne polyurethane varnish. The isocyanate end groups were blocked with methyl ethyl ketoxime. Then, the carboxylic acid groups of maleinized monoglyceride were neutralized with triethylamine. The formation of ionic groups through neutralization imparts water dispersibility. Chain extension was performed by adding ethylene diamine and baking at 125°C. During baking, deblocking of isocyanate groups takes place and the free isocyanate groups react with ethylene diamine. Hydroxyl terminated polybutadiene was used because its double bond content is high compared to other polyols. Double bonds enhance air drying by picking up oxygen from air, and it gives enhances hardness in the network formed. Two sets of experiments (9 experiments) were performed using maleinized monoglyceride prepared by both methods. The ratio of MMG in the polyol was changed between 40 - 70 mol %, while the [NCO]/[OH] ratio was kept at 1.5 throughout the experiments. Hardness, adhesion, impact resistance, bending, gloss, and abrasion resistance tests were applied to the prepared samples. The study showed that water dispersibility in polyurethanes can be achieved by using maleinized monoglyceride, and that hydroxyl terminated polybutadiene can be used to give varnishes with good physical and mechanical properties. IV